Глобалният пазар на смартфоните през 2020 г. ще намалее с 15%, според тайванското издание DigiTimes. Последиците от пандемията на коронавирус продължават, а шансовете, че търсенето на смартфони ще започне да се възстановява през второто тримесечие, стават все по-малки, твърдят наблюдатели. Като се вземат предвид отрицателните фактори, доставките на смартфони се очаква да достигнат 1,15 милиарда бройки.

Позовавайки се на данните на анализаторите от Digitimes Research, изданието пише, че лидерите на пазара – Samsung Electronics, Huawei и Apple – вече са коригирали по-ниските данни за планираните през 2020 г. показатели за доставки. По-специално, Apple е намалила поръчките си за сглобяване на смартфоните iPhone 11 за второто и третото тримесечие.

По отношение на Huawei, изданието The Information по-рано писа, че китайският производител прогнозира спад от 20 процента в продажбите на своите Android устройства. Като се има предвид, че през 2019 г. Huawei продаде 240 милиона смартфона, тази година цифрата се очаква да намалее до 190-200 милиона единици. Вярно е, че източниците свързват предстоящото намаление не толкова с последствията от пандемията, колкото с влиянието на американските санкции, поради което Huawei не може да използва услугите на Google в своите устройства.

Що се отнася до Samsung, анализаторите изразяват загриженост относно бъдещите перспективи на мобилния бизнес на компанията. Лий Джей-Юн от Yuanta Securities прогнозира, че доставките на смартфони от южнокорейския разработчик през 2020 г. няма да надхвърлят 250 милиона единици, въпреки че първоначално компанията разчиташе на резултат от над 300 милиона устройства.

Пазарните експерти са съгласни, че коронавирусът влияе сериозно на световния бизнес и на икономиката като цяло.

В настоящите условия хората трябва да мислят само за най-жизненоважните и достъпни неща. Дори и при най-оптимистичния сценарий доставките на смартфони може да не се възстановят през втората половина на годината, тъй като икономическите последици вероятно ще се затегнат‘, заяви наскоро анализаторът на TrendForce Миа Хуан. Според оценките на тази изследователска компания, глобалното предлагане на смартфони през 2020 г. ще бъде в пределите на 1,29 милиарда единици.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари