Глобалното затопляне ще лиши човечеството от незаменима за мозъка мастна киселина

5
1020

Докозахексаеновата киселина се синтезира предимно от водораслите, а след това с месото на рибата попада в човешкия организъм. Но с ръста на температурата на Земята, нейното производство пада и ако този процес не бъде спрян, очаква ни световен дефицит на това незаменимо химическо съединение.

Докозахексаеновата киселина е най-разпространената мастна киселина в мозъка на млекопитаещите. Тя играе изключително важна роля в защитата на невроните и в регулацията на възпаленията. Въпреки важността на това химическо съединение, организмът на човека не може да го произвежда в достатъчни количества и го получава най-вече от рибата и от морските продукти.

Според учените от университета в Торонто, поради глобалното затопляне човечеството ще се сблъска с недостига на докозахексаенова киселина. Това съединение се синтезира най-вече от водораслите, а след това отива нагоре по хранителната верига. Но дори и малките температурни промени нарушават процеса на производството, отбеляза изданието Science Daily.

Канадските учени са анализирали няколко възможни сценария на бъдещите климатични промени и са създали компютърна симулация, която прогнозира количествата докозахексаенова киселина при всеки един от тях.

Компютърният модел показа, че ако глобалното затопляне продължи, дефицит от това незаменимо химическо съединение ще започнат да изпитват 96% от населението на Земята.

Изключение ще бъдат страните с неголямо население и мащабна риболовна промишленост, като например Норвегия, Чили, Нова Зеландия и Гренландия. Техните жители и до края на века ще получават необходимите 100 милиграма докозахексаенова киселина на ден.

Интересно е, че симулацията показва, че при пресноводните басейни спадът ще бъде по-голям, в сравнение с морските, понеже те се нагряват по-бързо.

Недостъигът на тази мастна киселина ще окаже особено голямо влияние на бременните жени и на бебетата. Ще пострада не само мозъкът на хората, а и на хищните млекопитаещи, особено от полярните региони.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Да се чудиш ,как вегетарианците , не ядящи водорасли ,как са оцеляли до сега.

evil resident
evil resident

хайвер 😉?

Господин Господинов
Господин Господинов

Добави и млекопитаещите, виж твърдението в статията.
Колко от млекопитаещите, например шимпанзета, горили, вълци, елени, зайци, крави, тибетци, лъвове, монголци, прерийни индианци и прочая, и прочая – въобще някога са виждали водорасло или риба?

Много изпростяха алармистите-затоплисти. Ма то… кво да искаш от тъпунгери по рождение барабар с тези от сайта?

Иван
Иван

Пропонентите на CO2 измамата понякога се уливат в пропагандата си. Рядко глупава статия, но защо я срещаме тук?

Геуе
Геуе

80% по нашите ширини си живеят бе никви киселини и са хепи, да се чудиш ти.