Глобално състезание, организирано в България обедини експерти от 24 страни в решаване на бизнес казуси в сферата на изкуствения интелект

1
382

Между 9-ти и 11-ти февруари, 2018, Data Science Society организира първия в Света глобален онлайн Datathon – състезание за анализ на данни с помощта на машинното самообучение (Machine Learning). Събитието се проведе online и на живо в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. В рамките на 48 часа общо 148 участници от 24 страни на 4 континента експериментираха с данни, достъпни само вътрешно във водещи компании, допитвайки се до 32 световно признати ментора и експерта от Австрия, Индия, България, Германия, Хърватска, Катар и Гърция. До София пътуваха участници от Сърбия, Гърция и Испания.

Казусите бяха предоставени от водещи компании – Telenor, Receipt Bank, Ontotext, iGEM спонсориран от Telelink, Kaufland, VMWare, ZenCodeo, SAP и А Data Pro в областта на NLP (анализ на текст), Artificial Intelligence (изкуствен интелект) и Computer Vision (автоматично разпознаване на изображения). За разработването на решения по казусите бяха използвани облачни услуги от Microsoft и IBM, а през цялото време на Data маратона, участниците взаимодействаха и виртуално чрез дигиталната платформа на Data Science Society в 493 чат групи с 16 563 съобщения.

Екипите предадоха 28 уникални решения, от които журито определи 8 най-интересни за финала. Финалът между 8-те екипа, от които 5 с международно участие, беше проследен на живо онлайн от зрители в 52 точки по света.

Победител стана отборът “Седем моста”, съставен от участници дошли специално от Сърбия. Те спечелиха журито с ДНК анализа си за съдържанието на наденичките. Според него, надениците съдържат ДНК следи най-вече от крави, овце и свине. Целият анализ на английски език може да прочетете на платформата на състезанието, след като се регистрирате.

На второ място бе класиран отбор “Черешка” от двама българи, които само за 48 часа разработиха алгоритъм за автоматично разпознаване на плодове и зеленчуци на везните в немската верига Кауфланд. Подобен алгоритъм е в основата на открития преди по-малко от месец първи магазин Amazon Go в САЩ, което показва, че българските професионалисти са в крак с водещите световни тенденции.

Data ентусиасти и експерти разшириха контактите си в сферата на Data Science и  имаха възможност да сформират и работят в 39 екипа с колеги не само от България, но и от други страни, което полага основата и за бъдеща работа по предстоящи проекти в областта. Почти половината от участниците нямаха сформиран екип преди началото на надпреварата и бяха служебно разпределени в екип с помощта на алгоритъм, отчитащ уменията и интересите им. На мястото на събитието – Стопанския факултет на СУ, цареше отборен дух и участниците искрено се забавляваха.

Както сподели Shashank Shekhar, главен Data Scientist във VMware и един от чуждестранните ментори: „Най-впечатляващото на този Datathon беше неговият глобален обхват. Гъвкавостта да участваш и да наставляваш, както онлайн, така и на живо определено се откроява на фона на подобни състезания по света. Бях изумен от изключителния ентусиазъм, който демонстрираха участниците. Упоритостта и изобретателността, показана от много от тях в намирането на работещо решение на реални проблеми, превърнаха  този Datathon в огромен успех.“

Свидетелство за успеха на състезанието е и отразяването му във всички популярни професионални групи и подкрепата, която то получи от известни имена в Data Science сферата като Kirk Borne, KDnuggets, Ryan Swanstrom and David Smith.

Организаторът на събитието, Data Science Society, е доброволческа общност от експерти в обработкатa, моделирането и анализа на данни, които за последните 4 години популяризират сферата Data Science. Целта на общността е да насърчи иновацията и предприемачеството във всички сфери на работата с данни чрез множество инициативи. Сред тях са Workshop-и, дългосрочни проекти с практическа насоченост към разработването на Machine Learning модели и участия в международни конференции.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари