Глобул и Некском свързват мрежите си

0
1

Алтернативният телеком оператор “Некском България” подписа договор за взаимно свързване на мрежата си с тази на втория български GSM оператор „Глобул“, съобщиха от компанията. Сделката ще позволи на абонатите на двете компании да избират директно телефонните номера на потребителите на другата мрежа.

Физическото свързване на мрежите на двете компании и техническите тестове ще приключат след около месец. „Некском България“ е с лиценз за фиксирана телефония от 11 септември миналата година и номерационен план в София и всички областни градове.

От „Некском“ обясниха още, че в зависимост от нуждите на крайните потребители ще може да се предоставят номера за различни градове. „Например софийски номера на потребителите си в Пловдив и обратно“, поясниха от компанията.

Всеки от абонатите на „Некском“ ще може да избира с код 089, а тези на „Глобул“ – с 490, след съответния телефонен код на селището, в което е регистриран телефонният пост.

Алтернативният оператор е отправил и запитване към Българската телекомуникационна компания (БТК) за сключване на договор за взаимно свързване на мрежите, след като в началото на този месец Комисията за регулиране на съобщенията прие типовото предложение на БТК.

Досега официални договори за свързване на мрежите си с тази на „Глобул“ имат само два алтернативни оператора – „Некском“ и „Орбител“. От GSM оператора казаха, че се водят преговори и с други телекоми от ново поколение за интеркънект.

Източник: Data.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за