fbpx
-3.2 C
София

Големите градове ще бъдат по-силно засегнати от глобалното затопляне от очакваното

Най-четени

Научната общност се насочва към един често пренебрегван проблем в борбата срещу изменението на климата: какво да правим с градовете.

Ново изследване показва, че средната температура в големите градове по света ще се повиши значително над средните глобални температури, към които климатичните инициативи са склонни да се фокусират, съобщават от популярния технологичен портал Wired. Всъщност новите модели на учените показват, че районите на големите градове могат да се затоплят с до 4,4 градуса по Целзий до 2100 г. Това представлява голям риск за живеещите в тези райони, както и ново предизвикателство за всички, които искат да ограничат въздействието на изменението на климата.

Горещи точки

За контекст, Парижкото споразумение от 2015 г. се стреми да ограничи глобалните температурни повишения до 1,5 градуса по Целзий спрямо температурите от прединдустриалните нива. Тъй като градовете съставляват само около три процента от повърхността на планетата, те често са пренебрегвани при изчисленията, на които се позовават прогнозите на учените за бъдещето. Но новите модели, публикувани в понеделник в списанието Nature Climate Change, най-накрая насочват вниманието към „ефекта на топлинния остров“ на градовете.

„Когато чета тези статии, просто не знам какво не е наред с човечеството, ако трябва да съм честен с вас. Защото това е една и съща песен, която се пее от различни хора и в различни обстоятелства“, казва пред Wired климатолога от Хавайския университет Камило Мора, който не е работил по изследването. „Хайде човече! Кога ще се заемеш сериозно с този проблем? Вече има хора, които бият камбаната за тревога. Ние просто по някаква причина отказваме да чуем това.“

За да помогнат на градовете да се охладят и да ограничат ефекта на топлинния остров, експертите препоръчват градовете да се проектират много по-екосъобразно и на принципа на зелените технологии. Селските райони имат предимство, защото растенията осигуряват сянка и повишават влажността на въздуха, която също има охлаждащ ефект, така че зелените площи в градовете биха могли да помогнат за решаване на проблема по същия начин.

„Това биха били инвестиции, които наистина биха помогнали на градовете да се адаптират към изменението на климата, което не можем да предотвратим“, казва Елизабет Савин, кодиректор на Climate Interactive, организация с нестопанска цел, пред Wired.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини