Големите нефтопреработващи заводи на Саудитска Арабия бяха атакувани от дронове

3
1434

При атаката срещу най-големите нефтопреработващи заводи на Саудитска Арабия бяха използвани дронове. В резултат от тези действия се образуваха силни пожари над Абкаик – най-голямата нефтопреработвателна инсталация в света. На 200 километра на североизток горя и второто по големина саудитско петролно поле Хурайс.

Според информацията на Al-Arabiya, и на двете места са се чували изстрели и взривове. Агенция Reuters цитира представител на Министерството на вътрешните работи на страната, който съобщи, че пожарите са локализирани.

Едно от пострадалите съоръжения е нефтопреработвателният завод в Абкаик, който може да преработва до 7 милиона тона барела в денонощие, обявиха изданията Al-Arabiya и Associated Press.

Американската агенция Bloomberg от своя страна уточни, че нападенията над заводите и съоръженията са довели до двойното намаляване на добива на нефт в Саудитска Арабия. Съответно, производството е намаляло до около 5 милиона барела в денонощие, а това са немалките 5% от световния денонощен добив на нефт. Няколко часа след атаката цената на нефта и петролните продукти започна да се покачва.

Saudi Aramco е държавна компания на Саудитска Арабия, която е една от най-големите в света по добив на нефт и по нефтени запаси. Чистата печалба на Saudi Aramco за миналата година бе $111 милиарда. Това е повече от печалбите на Apple, Google и ExxonMobil взети заедно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари