Големи технологични компании представиха автоматизирано решение за пренос на данни

0
671

Четирите големи американски IT гиганта – Microsoft, Google, Facebook и Twitter анонсираха нова инициатива, с която искат да засилят конкуренцията сред интернет компаниите.

Името на техния проект е Data Transfer Project. Той цели да осигури миграцията на данни от една платформа към друга, далеч по-лесно и бързо. Това, според тях, ще предостави на потребителите по-голяма гъвкавост, докато доставчиците на услуги ще могат да се възползват от една далеч по-честна конкурентна среда.

„Тази идея, наречена „преносимост на данните“ дава по-голям контрол на хората над тяхната информация и в същото време ни провокира да създаваме още по-страхотни продукти, тъй като ние вече знаем, че те ще могат бързо да „си стегнат багажа и ни напуснат“, обясняват Грег Феър и Браян Уилард от Google в блог публикация.

Както знаете, и сега много компании предоставят начин да организирате и свалите своята информация в един общ пакет. Ако обаче искате не просто да я свалите, но и автоматично да я пренесете цялата към конкурентна платформа, ще ви е трудно. Именно тук идва ролята на Data Transfer Project.

Проектът се заема с това предизвикателство като помага на компаниите да възприемат и използват това, което създателите му наричат „информационни адаптери“, които трябва да улеснят междуплатформения обмен. Понастоящем са налични седем подобни „адаптери“, които идват от Google, Microsoft, Twitter, Flickr, Instagram, Remember the Milk и SmugMug.

Създателите на инициативата са публикували и специално ръководство, което да послужи на компаниите да разработят свои собствени „адаптери“. За да бъде направен обмен на информация, две компании трябва да се споразумеят помежду си за осъществяването на трансфер на данни между услугите и да изискат от потребителя да удостовери самоличността си пред всяка от услугите поотделно. Когато въпросният потребил премества своите данни, всичко трябва да бъде криптирано с използването на уникален криптографски ключ.

Понастоящем, Data Transfer Project е в етап на активна разработка, което означава, че ще мине известно време, докато амбициите на замесените страни се реализират напълно. Не е известно, дали и колко други компании ще се включат и дали става дума за пълен пакет от информация или част от данните ни. Впечатление прави също така отсъствието на друго голямо име, което обработва значително количество лични данни като Apple.

„Нужно е да се отбележи също така, че това почти сигурно не е просто алтруистичен ход“, пише Мария Дойчер от страниците на Silicon Angle, която припомня, че според условията на GDPR, които влязоха в сила през май се включва и преноса на данни. „Така че независимо от декларираното от замесените страни, че отдавна са желали да направят нещо подобно, споразумението на големите компании, без съмнение е повлияно от нарастващото внимание към това кой държи информацията ни и доколко хората имат контрол над данните си“, заключава тя.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за