Големи IT компании защитиха прехвърлянето на властта в Интернет

0
72


От днес Интернет си има нов господар. Или по-скоро господари. От първи октомври САЩ и Министерството на търговията на страната, официално сдават властта, като едноличен пазач на WWW, прехвърляйки властта на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), некомерсиална организация, обединяваща неправителствени и правителствени органи и официални представители от цял свят. Промяната, която е подготвяна от известно време, ще промени модела на управление на Световната мрежа от модел, в който управлението ѝ се осъществява от една държава към такъв, който е основан на равна основа от много страни.

Промяната предизвика нееднозначни коментари от различни посоки. От една страна са хората, одобряващи промяната, която бе ускорена след 2013г., когато Едуард Сноудън разкри мащаба на действията на Вашингтон по контрол на международните комуникации. Те приветстват демократизирането на процеса по управлението на WWW. Други обаче привеждат някои случаи от миналото на ICANN, в които тя се е показала като непрозрачна организация. Не са малко и тези, които се страхуват, че в „борда на директорите на Интернет“ влизат държави, като Русия, Иран, Саудитска Арабия и Китай, които са демонстрирали неведнъж, че са против свободите в Интернет. Според различни мнения, тези държави ще се опитат да наложат своята воля и да разпространят цензурата от своите интернет пространства към Световната мрежа. Дали САЩ или Иран и Саудитска Арабия, положението изглежда като lose-lose за интернет потребителите.

Смяната на властта предизвика и чисто технологични и юридически проблеми, които бяха засегнати в подадена молба към съда от четирима главни прокурори, според които смяната на властта е в нарушение на Първата поправка на американската конституция и ще даде неограничената власт на ICANN да заличи цели части от инфраструктурата на Интернет. Големи интернет компании и организации отвъд Атлантика реагираха и с официален документ подкрепиха прехвърлянето на властта, предава The Register. Става дума за опит да бъде удължен изтеклия вчера договор на Службата за присвояване на имена и адреси в Интернет (Internet Assigned Numbers Authority, IANA) с Министерството на търговията на САЩ. Въпросните организации, сред които The Internet Association, в която влизат компании, като Apple, Google, Facebook и др., Internet Infrastructure Coalition, NetChoice, ARIN и др., твърдят, че изтъкваните от въпросните съдии аргументи, нямат каквато и да е реална обосновка и молбата им към съда показва, че те не разбират начините, по които функционират интернет технологиите и IANA. Късно вечерта снощи, съдът се съгласи с аргументите на противниците на иска, внесен от американските съдии и отхвърли молбата им за удължавне на властта на САЩ над Интернет.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари