Една от водещите козметични компании в света – френската Pierre Fabre е станала жертва на рансъмуер атака, предава Bleeping Computer. Компанията е втората по големина фармацевтична група и втората най-голяма дермо-козметична компания в света. Pierre Fabre разработва различни по вид продукти, простиращи се от медикаменти за химиотерапия до продукти за грижа за кожата.

От компанията са споделили наскоро, че в края на миналия месец са станали жертва на рансъмуер атака. Те са успели да се справят с нея за по-малко от 24 часа, но поради риск от разпространение на зловредната програма и в други части на мрежата им се е наложило а преустановят временно част от продуктовите се дейности.

„С цел неразпространението на вируса, като предпазна мярка и съобразно плана ни за управление на риска, информационните системи на групата бяха спрени веднага. Това доведе до постепенното, временно спиране на повечето продуктови активности (освен продуктовата база в Тарн, Франция, която произвежда активни съставки за фармацевтични и козметични продукти“, пишат Pierre Fabre без да уточняват вида на заплахата.

Bleeping съобщават, че френската компания е била атакувана от REvil/Sodinokibi, криптовирус, разпространяващ се под формата на „рансъмуер като услуга“, нанесъл милиони долари щети на десетки големи и по-малки компании. Медията се сдобива с информацията за вида на заплахата, с която е атакувана френската компания, след като неизвестна страна им изпраща копие от страницата с искане на откуп от Pierre Fabre. Той възлиза на $25 000 000.

Подобно и на други модерни рансъмуер групи, и тази зад REvil, освен че криптира информационните масиви на жертвата, краде чувствителни данни от системите им и иска откуп за непубликуването им. И тук случаят е такъв, като явно Pierre Fabre не са се подали на натиска на престъпниците и са отказали плащането на откуп. В резултат на това те са публикували различни данни на компанията на скрит в даркуеб пространството сайт, на който са изложени списък с клиентите на компанията, номера на паспорти, имиграционни документи и копия на лични карти.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари