От години вече политиците настояват за компрометирането на ключови механизми, защитаващи комуникацията и данните на хората в Интернет. Те настояват, че с подкопаването на криптопротоколите, полицията ще се бори ефективно с терористи и педофили. Специалисти по сигурност са обаче сигурни, че ефектът от това ще е по-скоро негативен. Представете си как не само вашата сигурност в онлайн пространството, но и обекти от критичната инфраструктура, банки, финансови институции, бизнеси изведнъж загубят сигурността, която им оказва криптографията? А непремерените призиви на политиците стават все по-настоятелни. В края на миналата година, Съветът към ЕС прие и специална резолюция, насочена именно срещу сигурността, а акцент отново е разбира се основния им коз: борбата срещу педофилите. Кой би се противил срещу този аргумент, нали? И разбира се, пътят към ада е постлан с добри намерения.

В началото на тази година, водещи доставчици на решения за защитена комуникация излязоха с официален призив към европейските власти да не подкопават тези основни интернет защити, изтъквайки негативните последици от едни такива действия. Тук се включва не само поверителността и сигурността на интернет потребителите, но и основни положения, които е явно, че брюкселските бюрократи просто не схващат. Като например това, че няма „малко криптиран“ и „много криптиран“. Но в резолюцията бива демонстрирано фундаментално неразбиране: криптирането е абсолютно – информацията е или криптирана или не е, потребителите или получават поверителност или не получават“, написаха в обръщение от Tresorit. „Принуждаването на европейските компании да отслабят нарочно криптирането от точка до точка ще разруши европейската IT стартъп икономика без да достави каквато и да е сигурност. Европа ще изостави по един безразсъден начин своето уникално конкурентно предимство и ще се превърне в незащитена пустош, присъединявайки в хода на този процес се към най-покварените следящи гражданите си държави“, допълниха от швейцарската компания, доставяща решения за защитена комуникация Threema. И макар подкопаването на криптомеханизмите да изглежда като битка с предизвестен край, някаква светлина в края на тунела се е появила през миналия месец, когато швейцарски съд отсъди в полза на същата тази Threema.

Върховният съд на Швейцария е отсъдил в полза на компанията и тя вече има правото да не се съобразява с искането на властите за достъп до тайните и потребителите им. Съдът е потвърдил решение на по-долна инстанция, че Threema не трябва да бъде разглеждана наравно с доставчиците на телекомуникационни услуги, а единствено като доставчик на спомагателни комуникационни услуги. Ако компанията беше загубила, пишат от Daily Swig, Threema щяха да са задължени да събират и съхраняват данни на потребителите си. Threema има над девет милиона активни потребители. При негативно отсъждане също така, компанията щеше да е задължена да идентифицира и споделя данни на своите клиенти с правоохранителните органи и разузнавателните служби.

Основана през 2012, Threema доставя защитена аудио, видео и чат комуникация, както и възможност за защитен трансфер на файлове на повече от девет милиона потребители на iOS и Android. За разлика от услуги, като WhatsApp обаче, мобилното приложение управлява потребителските профили и списъците с контакти на потребителите си не на сървър, а директно в устройството. Освен това, обменяните съобщения се изтриват от сървърите им при пристигане при получателя им и приложението не иска достъп до адресните списъци в устройството.

„Опитът на властите да разширят значително сферата си на влияние с цел да получат достъп до още повече потребителска информация най-накрая се провали. Фактът, че нямаме в случая установяването на прецедент в ущърб на поверителността е не само успокояващ за интернет потребителите, но също така носи ползи на местните онлайн услуги, които в противен случай щяха да се изправят пред значителни допълнителни административни усилия и огромни негативни последици в конкуренцията им с чужди сходни услуги“, споделя пред Daily Swig маркетинговият директор на Threema Роман Флеп.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари