Keyboard locked in a chain.

Една от най-известните хакерски групи днес, тази на Maze, обяви, че се оттегля, съобщава Лорънс Абрамс от страниците на Bleeping Computer.

Стартирала дейността си през май миналата година, Maze набират бързо популярност с пробиви към високоопрофилни цели, като Cognizant, Canon, LG Electronics, Konica Minolta, Xerox, американски военен контрактор, компании от различни сектори и различна големина – над 100 корпоративни жертви за по-малко от година. Подобно на други рансъмуер групи и тази зад Maze използва бизнес модела на „рансъмуер като услуга“, което прави изключително трудно идентифицирането на създателите на заплахата. Те отдават „под наем“ инфраструктура и код, а други киберпрестъпници са отговорни за намирането на жертви и прихващането им в капана на криптовируса. Заедно с това обаче, групировката зад Maze се възползва и от вече компрометирани мрежи от други киберпрестъпници, за да нанасят допълнително щети на жертвата. Хората зад Maze следват последната тенденция в разпространението на подобни програми, като се подсигуряват двойно – освен, че криптират информацията, те копират чувствителни за компанията данни, които заплашват, че ще публикуват на специално изграден за целта сайт или ще информират финансовите институции за пробива, с което да сринат репутацията на компанията.

Както съобщава и Абрамс, индикации, че Maze възнамеряват да се оттеглят са се появили по-рано тази есен, а наскоро с медията се е свързала неизвестна страна след скорошната атака над Barnes and Noble, която е потвърдила отказа на авторите на рансъмуера. Анонимният хакер обяснил, че Maze са прекратили да криптират нови системи още през септември и сега се опитват да монетизират някои стари пробиви. Може да се нарече забавно това, че когато Абрамс се свързал с хората зад Maze, те му отговорили с тривиалното: „Трябва да изчакате да излезе прес-релийза (за повече информация)“. От това, което научили Bleeping е, че много от свързаните с операциите на Maze лица и групи вече са се пренасочили към нова рансъмуер група с името Egregor – същата, която през октомври се похвали, че са успели да хакнат мрежите на две големи гейм – Ubisoft и Crytek.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари