Голяма част от младите потребители на TikTok са убедени, че живеем в симулация

3
526

През последните няколко седмици симулационната теория набира популярност в социалната мрежа за кратки видеа TikTok.

Все по-голям брой потребители на TikTok се присъединяват сред привържениците, или поне обмислят, идеята, че нашият свят е гигантска симулация, подобна на тази, която познаваме от филмовата поредица „Матрицата“ на Уашовски.

Идеята, която се разпространява в платформата, е, че някаква свръх-напреднала цивилизация, била тя човешка или извънземна, е изградила изключително мощна виртуална среда, в която съществува света, който ние приемаме за реалност, както и че ние, колкото и да сме напреднали в развитието и познанието си, всички сме просто дигитални герои, живеещи в сложна видеоигра.

Базово ниво

Симулационната теория е предложена за пръв път през 2001 г. от оксфордския философ Ник Бостром. Разпространението на теорията в TikTok започна, след като потребителя Хейди Уонг публикува видео, което представя хипотезата и аргументира, че има по-голяма вероятност да живеем в симулация, отколкото в реален свят, цитирайки последните постижения във видеоигрите и компютърната графика, като доказателство.

„От всички тези симулации има само една базова реалност, така че статистически е по-вероятно да живеем в симулация“, аргументира се Уонг.

Уонг, който поддържа TikTok страницата YouTango, също така привлече към своите убеждения други известни лица от платформата, сред които Скарлет Милс, Емили Монтгомъри и Ашли Ланезе, които заедно направиха нов тренд в социалната мрежа.

„По принцип живеем във видеоигра“, каза потребителя на TikTok Nikki Jain. „Честно казано, това има смисъл, ако се замислите колко реалистични стават видеоигрите от ден на ден и всички малки бъгове, които виждате в света, които изглеждат необясними, биха имали смисъл ако приемем тази теория.“

Отстраняване на грешки

За да бъде ясно, все още няма начин да се тества дали се намираме в симулация. Фактът, че теорията не може да бъде отхвърлена обаче не означава, че непременно е истина, независимо колко големи имена, включително и Илън Мъск, се застъпват за нея.

Но това не пречи на влиятелните TikTok потребители да разпространяват теорията. Притежателите на някои акаунти дори публикуват видеа в защита на симулационната теория, на които се вижда как се появяват обекти от нищото, или автомобили се удрят в невидими обекти… с помощта на цифровия монтаж.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари