Голямото пролетно обновяване на Windows 10 може да ни изненада с голям брой промени и нововъведения

20
3673

По всичко личи, че предстоящото голямо обновяване на Windows 10 20H1 (версия 2004) ще добави във флагманската операционна система Windows 10 на Microsoft голям брой значителни нововъведения и подобрения, което е немалка изненада след толкова много минорни ъпдейти и фиксове за тази платформа.

Сега излезе първата версия на това обновяване във вид на Insider Preview компилация и демонстрира значителни промени в Linux подсистемата, в Cortana, Windows Search и Your Phone. Освен това има редица дребни подобрения и са оправени голям брой от забелязаните грешки и бъгове.

Популярното уеб издание PCWorld намери доказателства, че Microsoft вече е приключил разработването на Windows 10 20H1. Това си личи от разпространените нови дискови образи за тестерите от програмата Windows Insider, в който вече се виждат основните промени в бъдещата компилация Windows 10 20H1, която Microsoft обозначава като 2004 – тоест, 4 месец (април) 2020 година.

Подсистемата Subsystem for Linux 2 (WSL 2)

Когато Microsoft добави WSL подсистемата в юбилейното обновяване на Windows 10 през 2016 година, то това бе съвсем неочаквана новост. Linux, който софтуерният гигант публично порицаваше в продължение на толкова много години, сега е интегриран в ОС Windows! Но работата на първата подсистема Windows Subsystem for Linux бе затруднена от това, че тя не работи с пълноценна Linux среда и редица модули, включително драйверите за разнообразния хардуер, не можеха да работят нормално.

Това се промени с излизането на Windows Subsystem for Linux 2, при която всъщност се стартира оригиналното Linux ядро във виртуална машина (дори и при Windows 10 Home. Ако използвате Linux платформата, вече можете да записвате нейните файлове в кореновата файлова система и да имате достъп до тях чрез файловия мениджър.

Но има ограничения. Така например, липсва възможност за едновременното използване на WSL 2 и други характерни софтуерни инструменти, като например VMWare и VirtualBox. И още, в средата Windows Subsystem for Linux 2 е твърде ограничен достъпа до графичния процесор и до периферните устройства на компютърната система.

Cortana ще стане по-пъргава

Microsoft Cortana вече не е само гласов помощник, а по-скоро отделно многофункционално приложение. Още в майското обновяване от 2019 година Cortana се отдели от търсачката в ОС Windows. Сега виртуалният асистент ще получи още по-голяма свобода: ще може да се променя размера на Cortana, а неговият програмен прозорец ще може да се премества по екрана като всяко друго приложение.

Microsoft развива и стила на разговор на Cortana, за да не се превръща диалога в сесия от въпроси и отговори и виртуалният помощник да стане „продуктивен личен помощник, който помага в работата с приложенията на Office 365“. Сега предстоят тестовете на новите възможности на Cortana, резултатите от които ще бъдат обявени съвсем скоро.

Windows Search

Търсачката на ОС Windows използва индекс, за да осигури моменталното намиране на необходимата информация. С актуализацията на Windows 10 от месец ноември 2019 година Microsoft добави подобрения режим на търсене, който даде възможност за търсене и извън файловото пространство на „Моите документи“ и стана възможно да се задават и други папки за индексиране.

Но съставянето на този индекс силно натоварва дисковото устройство и бяха взети мерки той да се съставя, когато компютърът е по-малко натоварен. А от подобренията, планирани от Microsoft за версия 20H1 можем да видим и в някои от досега излезлите версии – например четирите бутона за бързо търсене, които се повяват в долната част на програмния прозорец на търсачката. Това са полетата „Времето“, „Топ-новини“, „какво се е случило на днешния ден“ и „Нови филми“.

След пролетното обновяване Windows ще включва и компактни визуализации на уеб страниците, когато се извършва търсене в Глобалната мрежа.

Your Phone: повече функции и повече устройства

Microsoft изглежда работи върху превръщането на повечето вградени функции на Windows 10 в отделни приложения, които могат да се обновяват независимо от ъпдейтите за операционната система. Това засяга и Your Phone. Някои от неговите нови възможности са включени в новата компилация и се очаква да бъде бъде премахнато ограничението от споделянето само на 24 снимки и да бъде дадена възможност за цялостното управление на смартфона от персоналния компютър.

Нов начин на работа с таблетите

Ако интерфейсът с живите плочки ви е омръзнал и е неудобен за вашите дебели пръсти, Microsoft е подготвил нов режим, специално разработен за Surface Pro 7 и други Windows таблети. В този режим елементите на менюто и десктопа са направени по-големи, но без да се отразяват на управлението на мобилното устройство.

Преработена страница за мрежовите връзки

Сегашната страница Network & Internet > Data usage Settings е преобразувана в общата Network Status иконка. Малка, но дългоочаквана промяна. Така се дава възможност включените Bluetooth устройства например, да се настроят директно от таскбара без да се търсят настройките в контролния панел.

Температурата на графичния процесор и типа на SSD в таскбара

Не може да се каже, че това е много важна функция, но е удобно да се получава информация за инсталирания флаш диск или температурата на GPU директно от Device Manager, вместо да се инсталират най-различни външни приложения.


Това далеч не са всички нововъведения в новата версия на Windows 10. Но първият вариант на Windows 10 20H1 вече се тества и предстои да разберем още много нови неща.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

не завиждам на тези, които поддържат подобни недоразумения, трябва да отделят по няколко дни да се запознаят с всяка нова простотия и да я спрат, за да може потребителя да работи спокойно – не да му се отлича вниманието с всякакви натрапени иди*тии.

Спейсекс
Спейсекс

Как е, облекчи ли се? Приповдигна ли ти се малко самочувствието за днес, ще издържи ли до утре?

Коментар
Коментар

всяка сутрин се облекчавам – благодаря, че си загрижен за физическото и психическото ми състояние 🙂
може би други (ще) имат нужда от твоята незаменима експертна помощ

HELPPPP PLZZZ
HELPPPP PLZZZ

Вчера го инсталирах. Много е добро, но Cortana започна да ми говори на индийски и не мога да го променя. Какво да направя?

Е как какво?
Е как какво?

След инсталирането на Вирус 10 първото, което се прави, е да се спрат ъпдейтите. Което не спира телеметрията, но поне системата престава да се променя сама и да крашва когато се окъкат МикроМеките. Второто нещо е да се спрат и да се изтрият напълно Cortana, Defender и останалите излишни глупости, които само забавят системата. Зарежда се някаква друга ОС от сменяем носител – Win 7 или 8 portable – и се изтриват папките и файловете: C:WindowsSystem32SmartScreen*.* C:WindowsSystem32Security*.* C:WindowsSystem32SIHClient.exe C:WindowsSystem32wermgr.exe C:WindowsSystem32WerFault*.exe C:WindowsSystem32UNP*.* C:WindowsSystemAppsMicrosoft.Windows.Cortana* C:WindowsSystemAppsMicrosoft.Windows.CloudExperienceHost* C:WindowsSystemAppsMicrosoft.Windows.ContentDeliveryManager* C:WindowsSystemAppsMicrosoft.Windows.PeopleExperienceHost* C:WindowsSystemAppsMicrosoft.Windows.SecondaryTileExperience* C:WindowsSystemAppsParentalControls* C:WindowsSystemAppsMicrosoft.XboxIdentityProvider* C:WindowsSystemAppsWindowsFeedback* C:WindowsSystemAppsMicrosoft.XboxGameCallableUI* C:Program FilesWindowsAppsMicrosoft.3DBuilder* C:Program FilesWindowsAppsMicrosoft.Bing* C:Program FilesWindowsAppsMicrosoft.ConnectivityStore* C:Program FilesWindowsAppsMicrosoft.Messaging* C:Program FilesWindowsAppsMicrosoft.MicrosoftOfficeHub*… Виж още »

само толкова ?
само толкова ?

Ново инсталиран Win 10 ми дава, че има „59833 directories, 255973 files“, та само толкова малко ли е за махане от целия windows? Ако ДА, значи все пак добре са се справили хората…

това са нещата, които пречат
това са нещата, които пречат

Повечето са папки, които съдържат свои подпапки и файлове в тях. Още колко са излишни, един Мангал знае… :)))

Seoman
Seoman

Вземи си изтрии това което ти е остани под забрадката.

Обичам я тая боза
Обичам я тая боза

Супер. Още много и интересни бъгове и възможности за крашване на компютъра последвани от нови и изненадващи кръпки , объркани ъпдейти и функционални изнинади.

MAC
MAC

Е да но поне като се ъпдейтва след това стартира и всичко работи. Докато линукса вика имате 145 нови ъпдейта. Искате ли да ги инсталирате. ъпдейтва се и повече не можеш да влезеш в декстопа

hahahaha
hahahaha

ми като си кретен така ще е

Saffrona
Saffrona

Дреме ми на Куртаната, продължавайте да пълните с боза десятката.

че тия ъпдейти не струват е ясно, но по веселото е
че тия ъпдейти не струват е ясно, но по веселото е

Сумати народ седи на Windows 7 и прави на пук на Майкрософт. И се вихрят пазарлъци да минат на 10 за да ги „ъпдайтнат“ хубаво и тях ама тия не поддават. И се леят едни дитирамби за 7 цата та пушек се вдига. Не, че има разлика между 7 и 10, но уиндоусчийте са си внушили, че 7 е върха на технологията и на тоя свят не може да бъде измислено нищо по добро от него. Та цирка няма да е толкова голям в счупените ъпдейти на 10, а в пазарлъците и заплахите към тия със 7 ците.и как ще… Виж още »

AxOx
AxOx

Win 7 е последната им ОС, която е продукт, а не услуга. Разликата е, че хората не искат да преминат на услуга и да загубят контрола който все още имат. Колко пъти програми са спирали да работят на нови ОС , независимо коя е тя. Колко пъти са резали функции които ползваш, просто защото не им е изгодно да поддържат. Затова Андроид е същия боклук… Firefox също е там, защото не ти позволява да спреш ъпдейтите, но сумати разширения спряха да работят. Кога подледния път си чел текста преди да се съгласиш на условията ?! Ето затова се бунтуваме, защото… Виж още »

7.8.10 е все тая
7.8.10 е все тая

Е то да ви слуша само Уиндоус с мед да го намажеш. Няма значение дали си на 7 или 10, като едни от най големите шпиони в компютрите са антивирусните програми. Защо мислиш, че антивирусните обявиха, че продължават да поддържат 7? Точно защото ровят из целия компютър и пращат данни. В уиндоус има толкова пробойни в теча на информация, че дали и MS ще те подслушва или не е все тая. Това е бъдещето с умните технологии. Същото правят и смарт телевизорите, същото правят и смарт телефоните и смарт хладилниците и т.н. и за това са на такава ниска цена… Виж още »

Manjaro
Manjaro

Само Linux, но Windows на първо място

Valkost
Valkost

След толкова бъгове последната 1 година в 10-ката това „Пролетно обновяване“ да не се превърне в „Пролетно дране на харда“ след това ?

Иван
Иван

е как, след ъпдейт следва рейнстал това всеки го знае

faceshit
faceshit

Скоро очаквам новина – „пролетното обновление на Windows 10 доведе до много нови проблеми“ 🙂

faceshit
faceshit