NASA продължи да публикува нови детайлни снимки на Голямото червено петно на Юпитер.

Голямото червено петно е колосален атмосферен вихър. Според астрономите, неговите размери са около 40-50 хиляди километра дължина и 13-16 хиляди километра широчина. Скоростта на вятъра вътре в петното превишава 500 километра в час.

Статистиките и наблюденията показват, че мащабите на този гигантски вихър се променят. Сега се наблюдава тенденция за намаляване. Преди сто години Голямото червено петно е било два пъти по-голямо и значително по-ярко. Но независимо от това, петното си остава най-големият атмосферен вихър в Слънчевата система.

NASA вече публикува в своя официален уеб-сайт редица снимки на Голямото червено петно, получени от автоматичната космическа станция Juno. Този път вихърът е заснет в естествени цветове, без преобразувания и изкривявания.

NASA отбеляза, че на тази снимка Голямото червено петно изглежда по същия начин, ако го наблюдавахме директно от орбита на Юпитер. Около петното ясно се виждат зоните с бърза атмосферна активност.

Новата снимка е направена преди около три седмици – на 10 юли. По време на заснемането Juno се е намирал на разстояние 13 917 километра от горния слой облаци на планетата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари