Готвят данък за sms-и и e-mail

12
16

Да се въведе данък върху електронните писма (e-mail) и кратките текстови съобщения (SMS), обсъждат законодателите на Европейския съюз. Идеята е по този начин да се финансират 25-те членки на блока в бъдеще. Работна група в Европейския парламент разглежда идеята на Ален Ламасур, представител на Франция в парламента. Той предлага да се плаща налог от 1,5 евроцента на SMS и от 0,00001 евроцента на всеки изпратен e-mail. Сумата е нищожна, но като се имат предвид милиардите транзакции всеки ден, данъкът може да донесе огромни приходи, обяснява Ламасур. В момента бюджетът на ЕС се финансира чрез комбинация от вносни мита, приходи от ДДС и директни вноски от страните членки, които се определят в зависимост от финансовото благосъстояние на всяка държава. След едногодишните спорове за бюджета на Общността до 2013 г. обаче се стигна до извода, че трябва да се промени начинът на финансиране. Новите предложения се очакват до 2008/2009 година.

Източник: в-к ‘Стандарт'

ДОБАВИ КОМЕНТАР

12 коментара за "Готвят данък за sms-и и e-mail"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
Peshev
Peshev
Сега ще се изсипят коментари от рода на “колко са зле”. Само дето този данък май трябва да не е 0.00…0001, а доста повече (примерно 0.1 евроцента). В този му вид средностатистическия Интернет потребител му се събират около 1-2 евро данък. Е, и? Само дето онзи колега дето ми сапми кутията с по 50-60 мейла на ден ще трябва да си плати малко повече. Както и другите като него дето ми рекламират лицензиран Windows за по 5 долара, лекарства за екзотични болести и съобщения от типа “предай нататък, че ще ти се случи нещо кофти”. Явно това е начина да… Виж още »
Topper
Topper

И аз !
Писна ми от спамери и члена ми вече клони към 1/2 метър от “чудодейни” лекарства! :clap:
Само дано измислят по-лека система за разплащане, защото да не стане свободен e-мейл ама друг път, че не си платил данъка

shtrumpelson
shtrumpelson

Двамата горе са пропуснали да споменат, че повечето спам идва от САЩ, а те не са в ЕС и няма да плащат на ЕС, да не говорим, че там са много чувствителни на тема “човешки права” и тем подобни

customer
customer

Еми аз ще ви кажа колко са зле.
1. Кой ти използва СМС? Тази услуга ще отмре с 3Г
2. Ако обложат е-мейлите ще се намери друга форма на общуване. А как ще обложат АЙСИКЮ, Вътрешнофирмените е-мейл мрежи и др.

Draconis
Draconis
Аз чакам да видя кога ще ни сложат данък и на въздуха, който дишаме, защото май само за това не са се сетили досега да искат данък, бе хора, айде да видя как ще обложат с данък всеки E-mail който ще пратя, след като сървърите на половината ми пощи не са в ЕС, а там те не могат да пипат, камо ли да облагат с данъци там. А смс-и отдавна не ползвам, нямам нужда от тях, просто защото си имам ICQ и IRC клиенти на gsm-а и ми излиза 2 смс-а като цена да си чатя едно 1-2 часа спокойно… Виж още »
FurFui
FurFui

SMS разбирам как ще ги обложат и ще повлияе на това, което плащаме. Обаче пощата ми се струва, че този данък ще се поеме не от потребителя, а от доставчика на услугата (което пак е доста тъпо, но реално не виждам как ще ни се отрази… освен ако всички free пощи не изчезнат)

lastcyrol
lastcyrol

Цитат:


Той предлага да се плаща налог от 1,5 евроцента на SMS ……. Сумата е нищожна,


Хехе. Нищожна била. Че то 1.5 цента си е направо 20%, което пък е колкото ДДС-то. Впрочем кратките съобщения и сега се облагат с ДДС(VAT). И то какво стана? Давай да слагаме още данъци. Приходи да има. Не се налапаха бе, ей.

antonfx
antonfx

Моля някой от първите двама да обясни какво пречи да се получава спам, ако емейлите в евросъюза се облагат с данък. Това ще спре ли китайските или руските спамери?

Peshev
Peshev
Че няма да ги спре няма… то е ясно. В този ред на мисли и европейските спамери няма да спре (не сме наивни). Получава се ситуацията с проституцията на запад – легализирана, ама колко българки (а и не само) са там нелегално…не ми се говори. Наясно съм, че ще се намерят поне 100 потребителя на този сайт, които да се изкажат компетентно по темата. Китайците ще спамят, американците също, че и европейците (през чуждестранни проксита)… Е, недейте да оплювате идеите на хората, защтото може да са жалки опити, ама поне са опити в правилната посока (поне според моето мнение). А… Виж още »
RUFF
RUFF

Пожелавам им успех на господата 🙂 Само не ми е ясно аз дето си имам SMTP сървър как ще ми облагат e-mail-ите?????

DarkWalker
DarkWalker

Е да бе, нека ми сложат и данък за натискане на копчетата на клавиатурата ако искат? Добре правят някакви опити…ентусиазмът е хубаво нещо, ама тоя опит ако го приложат ще е повече от жалък и неудачен според мен.

cpx1
cpx1

ахаха ахахахха :clap:
простотията ходи по хората

wpDiscuz