Готова е руската ваксина срещу новия коронавирус

6
1184

Първата руска ваксина срещу новия коронавирус е вече готова. Това бе официално съобщено от вестник „Аргументи и факти“ в лицето на първия заместник министър министър на отбраната на Руската Федерация Руслан Цаликов. В самото начало на тази седмица от болница „Бурденко“ е изписана първата група доброволци, върху които е тествана ваксината срещу COVID-19. Окончателните оценки на тези клинични тестове са вече готови. Остава само медиците да съставят подробните отчети за успешно протеклите тестове и да се направи държавна регистрация на новия лекарствен препарат.

„Окончателните оценки на резултатите от клиничните тестове, извършени от нашите специалисти и учени от Националния изследователски център са вече направени. Към датата на изписване всички без изключение доброволци, получили ваксина и имунитет срещу новия коронавирус, се чувстват добре. По този начин, нашата първа ваксина срещу инфекцията от новия коронавирус е вече готова“ – цитира вестникът думите на Руслан Цаликов.

Руските медицински специалисти официално заявиха, че представените от тях данни показват, че след ваксинирането на доброволците, в техните тела са се образували антитела към новия коронавирус, като странични ефекти не са забелязани и компонентите на тази ваксина са безопасни. Остава само един – последния етап на клиничните изследвания – трябва да се провери колко дълго се запазва имунитетът след образуването на антителата.

Руското издание РБК допълва, че до края на тази година ще бъдат произведени до 200 милиона дози на тази ваксина. Част от тях ще бъде доставена в чужбина. Към края на 2021 година Русия възнамерява да произведе до 3 милиарда дози от новата ваксина.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари