fbpx
7.6 C
София

Гравитационните вълни могат да ни разкрият началото на времето

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Екип физици от Лабораторията за плазма в Принстън към Министерството на енергетиката на САЩ е открил как да използва пулсациите в тъканта на пространство-времето, за да може да се види самото начало на времето. Те смятат, че изучаването движението на гравитационните вълни през планетите и междугалактическия газ ще даде по-добра представа за Вселената малко след Големия взрив.

„Не можем директно да видим ранната Вселена, но може би ще можем да видим как гравитационните вълни от онова време са повлияли на материята и излъчването, които наблюдаваме днес“, заяви Дипан Гарг, ръководител на научния проект.

Ганг и неговият консултант Иля Додин от Принстънския университет приложиха познанията си по физика на плазмата и реакциите на термоядрения синтез, за да пресметнат движението на електромагнитните вълни през йонизиран газ, съдържащ електрони и атомни ядра. Този процес се оказа подобен на движението на гравитационните вълни през материята.

Гравитационните вълни, предсказани от А. Айнщайн през 1916 г., са смущения в тъканта на пространство-времето, причинени от движението на много плътни обекти като черни дупки или неутронни звезди. Вълните се движат със скоростта на светлината. Астрономите ги регистрираха за първи път през 2015 г. с помощта на уредите от обсерваторията LIGO.

Гарг и Додин са извели формули, които теоретично разкриват скритите свойства на небесните обекти с помощта на гравитационни вълни. При преминаването си през материята те създават светлина, чиито характеристики зависят от плътността на материята. Анализът на тази светлина разкрива свойствата на звездите, отдалечени на милиони светлинни години от нас, пише Phys.org.

Този метод би могъл да повдигне завесата на това, което се е случило непосредствено по време на и след Големия взрив.
Сега изследователите възнамеряват да използват свой собствен метод за анализ на данните. „Разполагаме с формулите, но за да постигнем значим резултат, ще е необходима повече работа„, казва Гарг.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини