Гравитационните вълни не потвърдиха хипотезата за четвъртото измерение

12
2948

Нашият ежедневен опит ни показва, че Вселената има само три пространствени измерения. Но някои физични модели предполагат допълнителни, недостъпни за обикновения зрител измерения. Следи от тях се очакваше да покажат гравитационните вълни, получени при сблъскването на две масивни звезди.

Гравитацията е най-слабото от четирите фундаментални взаимодействия, управляващи Вселената. Едно от предположенията, обясняващи тази особеност гласи, че по аналог с фотоните, съществуват гравитони, – хипотетични носители на гравитационната сила, които се „просмукват“ в другите измерения. Това леко отслабва гравитационната сила в наблюдаваните от нас три измерения.

Тази хипотеза може да се провери чрез измерване на гравитационните вълни. Именно това направиха учените от чикагския университет. Миналата година астрономите наблюдаваха сблъскването на две неутронни звезди. Заедно с гравитационните вълни взривът породи електромагнитни вълни във видимия и инфрачервения спектър, гама лъчи, рентгеново излъчване и радиовълни. Събитието даде уникален шанс на астрономите, понеже при сравняването на тези сигнали става възможно да се разбере много повече за Вселената, отколкото само от гравитационните вълни.

Пресмятанията на американските учени показаха, че всичките приети сигнали са добре съгласувани и няма основание да се предполага съществуването на други измерения, освен трите пространствени и времето.

Това наложи ограничения относно допустимите теории за природата на гравитацията и нейното отношение към тъмната материя и тъмната енергия – двете най-големи тайни пред днешната физика.

Астрофизиците подчертават, че това откритие съвсем не слага кръст на съществуването на други измерения. Те могат да се проявят чрез въздействието си на гравитационните вълни на много големи разстояния.

Всъщност, общият модел съвсем не се ограничава само с четирите фундаментални взаимодействия. Учените допускат наличието на пето измерение, което се търси с помощта на специализирания апарат Padme, разработен в Италия. Измерват се и взаимодействията на частици антиматерия. В Padme, при сблъскването на позитрони с диамантена пластина се очаква появата на тъмни фотони, които могат да станат ключалката, през която да могат да се наблюдават аналогични събития, протичащи в районите на Вселената, запълнени с антиматерия.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
3 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
blueПалеустиниецAgentpat™РатнемокJoanna Rutkovska Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мeтоди Даmяноf
Мeтоди Даmяноf

„някакви гравитони, – хипотетичните носители на гравитационната сила, се „просмукват“ в другите измерения.“ Колко грешки само в тази част от само това изречение. Нататък – изгубих интерес да чета!

Joanna Rutkovska
Joanna Rutkovska

Damqn off що не сигледаш чалгата ми си взел да си напъваш неврона с наука . Ще го спукаш не чети изобщо тук.

Коперник
Коперник

„Но някои физични модели предполагат допълнителни, недостъпни за обикновения потребител измерения.“ Ужасно е да платиш за услуга и да не можеш да я ползваш. Ъхъм.

Калин
Калин

😀 😀 😀

Dominion
Dominion

Axaxaxa 🙂

Калин
Калин

В линка към Padme говорят за тъмна материя, не за антиматерия.
Едното с другото няма общо.
Ако и останалият превод е толкова достоверен, мерсим.

ak47
ak47

“B Раdmе, пpи cблъcĸвaнeтo нa пoзитpoни c диaмaнтeнa плacтинa ce oчaĸвa пoявaтa нa тъмни фoтoни, ĸoитo мoгaт дa cтaнaт ĸлючaлĸaтa, пpeз ĸoятo дa мoгaт дa ce нaблюдaвaт cъбитиятa, пpoтичaщи в paйoнитe нa Bceлeнaтa, зaпълнeни c aнтимaтepия.“

по-велика глупост не бях чел.

Joanna Rutkovska
Joanna Rutkovska

Ратнемок
Ратнемок

Така е, като се превежда сложна и научна терминология с гоогле транслате, ще четем небивалици!

Agentpat™
Agentpat™

Големи астрофизици се извъдихте тук. 😀

Палеустиниец
Палеустиниец

По-добре да не се поместват преводи на статии свързани със сложна наука и нямащи нищо общо с ИТ.
Защото като не е направен качествено превода се получава една хумористична безсмислица.

blue
blue

„…недостъпни за обикновения потребител измерения…“ – Даниелчо, вселената не е facebook, че да има потребители… за пореден път ти казвам: ЧЕТИ СИ СТАТИИТЕ!