fbpx
7.6 C
София

Градовете стават по-умни с технологични решения от А1

Най-четени

Тази есен община Видин се появи в новините с информацията, че е дигитализирала сметосъбирането и таксуването за паркиране в „Синя зона“. С това тя се превърна в поредния град у нас, който качествено подобрява начина на живот на своите жители с решения на А1 от „Интернет на нещата“ (IoT).

Следим темата за развитието на „Интернет на нещата“ и още в началото на миналата година отбелязахме, че А1 е първият телеком в България, който предлага мобилни Narrowband-IoT решения за корпоративните клиенти. Според GSMA, организацията, която представлява интересите на 750 оператори и близо 400 компании от мобилната екосистема, има 170 мобилни IoT мрежи в световен мащаб, 110 от които са изградени по технологичния стандарт Narrowband-IoT.

Какво представлява Narrowband-IoT

В случай че терминът ви е нов, нека все пак припомним, че Narrowband-IoT (NB-IoT) е протокол за безжичен интернет на нещата (IoT), който използва технология за широкообхватна мрежа с ниска мощност (LPWAN). Той е разработен от 3GPP за клетъчна безжична комуникация, която дава възможност за широк спектър от нови NB-IoT устройства и услуги. NB-IoT е един от трите основни стандарта на 3GPP за LPWAN.

Комуникационният стандарт NB-IoT има за цел да даде възможност на устройствата от областта на „Интернет на нещата“ да работят чрез мрежи на преносители – в рамките на съществуваща носеща вълна на Глобалната система за мобилна комуникация (GSM), в неизползвана „защитна лента“ между каналите на LTE или самостоятелно.

Една от целите на NB-IoT е да се увеличи разширяването на покритието отвъд това, което предлагат съществуващите клетъчни технологии. За тази цел NB-IoT предлага повторения на предаването и различни конфигурации за разпределение на честотната лента при предаване нагоре.

NB-IoT може да даде възможност за използване на широк спектър от нови устройства и услуги на IoT. NB-IoT намалява консумацията на енергия на свързаните устройства, като същевременно увеличава капацитета на системата и ефективността на честотната лента, особено на места, които не са лесно покрити от традиционните клетъчни технологии. В много случаи на употреба свързаните с NB-IoT устройства могат да имат живот на батерията над 10 години.

Умно сметосъбиране във Видин

Но да се върнем на Видин. Общината използва решения на А1 от „Интернет на нещата“ за повишаване на ефективността чрез облачна високотехнологична система за интелигентно сметосъбиране и улесняване на дейностите по таксуване при паркиране в „Синя зона“. Високотехнологичните услуги на А1 помагат на представителите на общината да повишават чистотата и качеството на живот във Видин и околните населени места, да оптимизират дейността на паркингите, както и да реализират по-добра събираемост на таксите за паркиране в обособените за това места.

С услугата на А1 за интелигентно сметосъбиране общо 2075 контейнера в общината са оборудвани с датчици. По-голямата част – 1976 от умните контейнери са поставени на територията на град Видин, а останалите 99 са разпределени в няколко населени места в общината – селата Въртоп, Гайтанци, Гомотарци, Кошава и Сланотрън. Информацията от умните устройства се предава към софтуерна платформа, чрез която представителите на община Видин разполагат с анализи в реално време и могат да оптимизират маршрутите на сметосъбиращите камиони или да променят локациите и броя на поставените контейнери. По този начин се повишава чистотата на градската среда и въздуха, и се намаляват разходите за сметосъбиране. Подобно решение на А1 отдавна работи и в Монтана, а във Велико Търново Еко Партнърс България го използват за повишаване на ефективността на разделното събиране на отпадъци в общината.

„Интернет на нещата“ и за употребата на вода

Видин е най-новата община, възползвала се от IoT решенията, които A1 внедрява в помощ на публични и бизнес организации да решават някои от своите най-належащи проблеми. Компанията е разработила няколко NB-IoT решения, свързани с употребата на вода. Едно от тях е посветено на решаване на проблемите със загуби на вода при ВиК дружества и вече се прилага от няколко клиенти в София-област, Враца, Петрич, Велинград и други. NB-IoT решението на A1 комбинира оптимизиран хардуер, иновативен софтуер и платформа за анализ на данните. То позволява на ВиК дружествата да предотвратяват изтичане на вода, да подобрят процесите по поддръжка и да минимизират загубите на ценна течност. По този начин те постигат не само оптимизация на разходите, но и спокойствие, че използват разумно природните ресурси. Подобно решение се прилага от A1 и при редица индустриални клиенти, сред които МБАЛ Русе и ЖП гара София, за които консумацията на вода представлява значителна част от оборота.

Портфолиото от IoT услуги, които A1 предлага на клиентите в страната, включва мониторинг на консумацията на вода в индустриални мащаби, мониторинг на употребата на минерална вода, мониторинг на качеството на въздуха, умно управление на отпадъците, интелигентно градско осветление и умно паркиране. Компанията инвестира много в идентифицирането на най-подходящите приложения на мобилните IoT технологии, за да помага на бизнес клиентите да оптимизират процесите, да намаляват разходите и по този начин – да се развиват и растат.

Без капка изгубена минерална вода

За да помогне на общините да осигурят разумно използване на минерални води, A1 е разработила и специално решение, което взима предвид температурата и специфичния химичен състав на термалните води. Благодарение на мониторинга и анализа в реално време, при преноса на минерална вода от сондажа до крайните потребители в Община Казанлък, например, не се губи нито капка от ценната течност. Иновативната услуга има огромен потенциал сред българските общини, предвид факта, че страната ни е една от най-богатите на минерални извори в света и втора в Европа – след Исландия.

За по-чист въздух

Мониторингът на качеството на въздуха е с все по-висок приоритет, особено предвид това, че замърсяването на въздуха продължава да бъде най-голямата екологична заплаха за здравето на хората в Европа. Според доклад на Европейската агенция за околна среда (EAOC) има над 400 000 случая на преждевременна смърт в Европейския съюз, които са причинени от замърсяване на въздуха. Контролът на качеството на въздуха се предоставя от A1 като облачно софтуерно решение, което автоматично събира данни от сензорите в реално време. То осигурява визуализация в графичен и цифров вид за всеки от проследяваните компоненти на атмосферния въздух – газове (азотен диоксид – NO2, въглероден оксид – CO, серен диоксид – SO2, озон – O3) и частици.

Системата измерва също температурата, влажността и налягането. Проектирана е да работи при всякакви метеорологични условия. По този начин услугата от A1 предоставя комбиниран анализ на качеството на въздуха в различни части от населеното място, в което е внедрена. Потребителите на системата могат да предприемат бързи и ефективни действия за подобрения на качеството на въздуха. Решението вече се използва от Община Велико Търново и Община Костинброд.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини