Градският транспорт в София вече може да се ползва и с QR код през смартфон

5
1682

Центърът за градска мобилност по-рано днес съобщи, че предлага нова услуга за заплащане на дневна карта от 4 лева и нощна карта от 2 лева чрез мобилно устройство.  Всеки пътник, който иска да си закупи карта за всички линии за 1 ден или да пътува с нощните линии до 04:45 ч., е необходимо да се регистрира чрез имейл на  sofia.mpass.bg.

Ето как работи системата:

1. Регистрирате се на sofia.mpass.bg.

2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване на избраната от Вас карта

– чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете).

– чрез мобилен оператор (в момента това е А1, но в срок от няколко седмици услугата ще се предлага и от останалите мобилни оператори). Отново заплащате само цената на избраната карта, а СМС-ът Ви се таксува по абонаментния план с оператора.

Получавате защитен QR код, който е Вашата “карта“. Необходимо е да го сканирате на входа на метрото, за да влезнете на перона. За пътуване в наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или на кондуктора, който проверява валидността на картата.

И някои важни подробности, които споделят от Центъра за градска мобилност

Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране. Не можете да се чекирате отново със същата карта, след като веднъж сте влезнали, в рамките на следващите 5 мин.

Контрольорите виждат в реално време, кога сте закупили картата.

При въвеждане на код за потвърждаване на телефонен номер, при 3 грешни въвеждания изпратеният код се инвалидира и е необходимо изпращането на нов код за потвърждение.

С новата система се избягва чакането по опашки пред Пунктовете за продажба на документи, не Ви е необходимо да търсите и търговец, който доставя карти, за да си закупите. Нужно е да имате само мобилен телефон, да се регистрирате и да изберете опция за заплащане на дневната карта/важи до 01.00 ч на следващия ден/ или нощната карта, която е за всички линии на нощния транспорт и важи до  04:45 ч.

От Център за градска мобилност дори са направили клипче, с което показват как се ползват картите. Него можете да видите тук:

Същевременно А1 обяви, че ще предостави на абонатите си безплатно първите закупени 1000 дневни и 1000 нощни карти, заявени през него.  А1 потребителите трябва единствено да се регистрират в мобилната платформа на ЦГМ с актуален имейл адрес и парола за достъп. Сумата за съответната карта се начислява към сметката на мобилния телефон.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ПенчоdjagiРатнемокK0MEPCAtomata Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
tomata
tomata

12,3% отиват за фирмата, която е доставила софтуера. Всичко се е случило с обществена поръчка. Кандидатствали са 3 фирми. 2 от фирмите имат сайтове и история в разработката на софтуер, а 3тата е регистрирана преди ~10 дни, няма сайт, адресът е в жилищен блок в Света Троица и лицата зад фирмата нямат никакви интернет досиета (гугъл не знае нищо за тях освен, че са участвали и в други обществени поръчки).

Въпросът е: Коя фирма според вас печели обществената поръчка?

Пенчо
Пенчо

Най вероятно четвъртата , директно са дали рушвета да не се занимават с тия глупости обществените поръчки.

K0MEPCA
K0MEPCA

Ти ме разби бе братче.. Закво ти е да генерираш код от терминала? Закво ти е Линукс? Как ще покажеш QR кода от тоя Линукс? Ще им държиш лаптопа пред очите та да го сканират.. опа чакай забравих че ти имаш само терминал и няма как да го визуализираш.

Ратнемок
Ратнемок

Всичко хубаво, НО „…Отново заплащате само цената на избраната карта, а СМС-ът Ви се таксува по абонаментния план с оператора…“ Реално погледнато пътниците не са стимулирани по никакъв начин, тъй като излиза, че ще заплащат редовна цена за превозния документ + цената на SMS-a. В случая +25 стотинки към А1. За сметка на това пък центъра за градска мобилност спестява едни пари за издаване на физически носител, по-малка натовареност на обслужващия персонал, а мобилните оператори се нагушват с цена за SMS. Е, каква ми е ползата от това, да плащам повече, пък било то и 25 стотинки отгоре? Защо не… Виж още »

djagi
djagi

Като оставим настрана въпроса с обществените поръчки, освен еднократни карти липсват и талони за десет пътувания и т.н. Най-важното, липсва мобилно приложение, с което би било далеч по-удобно. Не ми стана ясно как ще се получава този QR код, на мейла или в браузъра, на тяхната страница. Ако е на мейла, няма проблем. И да, би трябвало да е по-евтино (е, ще оставим настрана отново обществената поръчка, за която на всички е ясно как се случват тези неща, и че от тези 12.3% дето ще ги взима фирмата, вече са дадени едни пари на който трябва). Би трябвало да е… Виж още »