fbpx
3.9 C
София

Град в Аризона използва сателити, за да измери пропиляната енергия

Най-четени

Нашите градове пилеят много електричество (съответно и пари) за захранване на ярките си обществени осветления по цели нощи, за дискретното отопление под улиците и алеите, което елиминира натрупването на сняг и поледици през зимата, за декоративни светлинни ефекти и много други.

Затова общината на град Тусон в Аризона в момента провежда експеримент с десет дневна продължителност, който има за цел да проследи кои са най-големите виновници за пилеене на електрическа енергия в града, като използва сателитни снимки, съобщават от BBC News. След като през нощта са затъмнили уличното осветление, екип от изследователи от Аризона, Германия и Ирландия установява много загуба на енергия, което е сериозна вреда за околната среда и причинява много неприятности на еко системите.

Вината е споделена

Оказва се, че уличните лампи далеч не са най-големия проблем. Според изследването на екипа, публикувано в сряда в списанието Lightning Research & Technology, билбордовете, стадионите и паркингите са един от основните причинители на пилеене на тонове енергия – според изчисленията става въпрос за електричество, което се оценява на три милиарда щатски долара на годишна база спрямо действащите ценови политики на САЩ. Това е пример за прекомерно, лошо и неустойчиво управлявано осветление, но предприемането на стъпки за установяването на това, е признак на загриженост към проблема.

Светлинното замърсяване в Тусон и много други градове е добре известен проблем. То води до замъгляване на звездите, често може да причини проблеми със съня на хората, допринася за изменението на климата и много често кара мигриращите животни да се отклоняват от курса си.

„Губим огромни ресурси за осветление, което само допринася за светлинното замърсяване на града и не носи нищо на никого“, каза пред Би Би Си астрономът от Университета във Вирджиния Келси Джонсън, който не е част от екипа на проекта.

Тъй като частният бизнес, а не общинските улични лампи, причиняват по-голямата част от светлинното замърсяване, решаването на проблема ще изисква широко сътрудничество. Но ако бъде постигнато споразумение, решаването на проблема би било толкова просто, колкото затъмняване или по-добро насочване или поставяне на отразители над светлините.

„Много хора говорят за това колко човешката дейност води до изменянето на климата, но много рядко се обръща сериозно внимание на светлинното замърсяване, освен да бъде споменавано в сборниците с екологичните проблеми. Но то е наистина сериозно. И през нощта, когато повече от нас спят, цялото това електричество може да бъде насочено към други неща – например зареждане на електрически превозни средства.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини