fbpx
21.8 C
София

Граничната полиция в САЩ проверява Facebook и Twitter акаунтите на имигрантите

Най-четени

По-рано тази седмица преминаващият границата на САЩ първокурсник на Харвард Исмаил Б. Аджави не успя да влезе в страната. Аджави, палестински жител на Ливан, е кацнал в Бостън преди началото на първия учебен ден. Харвърд Кримсън съобщи, че след няколко часов разпит митническите и гранични агенти на САЩ отнели визата на бъдещия студент. Аджави казва, че агент на граничната полиция е претърсвал телефона и лаптопа му, докато му е задавал въпроси относно социалната му активност, както и тази на неговите приятели. След неговиятотказ да даде такава информация, агентката започнала да му крещи.

„Тя каза, че е открила хора в моя списък с приятели, които изразяват политически възгледи и пристрастия към формации и философски движения, които противоречат на ценностите на САЩ“, казва Аджави.

Граничната полиция не разкрива каква всъщност е причината за отнемането на визата на Аджави.

„Конкретна информация за отделни преминаващи лица не може да бъде предоставена поради изискванията на Закона за поверителност и целите на обективното и справедливо правоприлагане. Това лице беше счетено за недопустимо в САЩ, въз основа на информация, открита по време на инспекцията на граничната полиция.“, заяви говорителят на агенцията пред The Verge.

Неговият случай обаче е само един частен инцидент в тревожната и утвърждаваща се тенденция за разширяване на средствата за наблюдение на граждани чрез социалните мрежи. Департаментът за вътрешна сигурност по време на управлението на Обама първоначално предложи поле във формулярите за разглеждане на заявления за визи, които да се казва „онлайн присъствие“. Администрацията на Тръмп бързо даде зелена светлина като въведе изискване профилите в социалните мрежи на преминаващите граждани да бъдат проверявани. Някои гранични агенти караха по агресивен начин преминаващите да разкрият потребителските си имена и достъпът до акаунтите си, дори когато практиката все още не беше задължителна. В началото на тази година Държавният департамент започна да изисква от повечето кандидати за зелена карта да изброят своите акаунти в социалните мрежи.

Случаят на Аджави е един кошмарен сценарий за процеса на тези проверки. Случилото се с Исмаил предполага, че цифровото наблюдение от страна на граничните служители надхвърля просто проверка дали потенциалният имигрант представлява обществена заплаха, и че граничните служители не се отнасят с необходимата деликатност към присъствието на лицата в социалните мрежи и разглеждат всяко приятелство в тях като близко.

Проверката  на публикациите в социалните мрежи не е толкова инвазивна, колкото разглеждането на лични файлове на устройствата, които имигрантът пренася със себе си. Това е практика на граничните служби от години, като цели да открие детска порнография, данни за незаконни сделки или други противообществени прояви. Въпреки това, тази практика може да има смразяващ ефект върху свободата на словото, като кара хората да се страхуват да изразяват своите политически възгледи онлайн – или изобщо да се изказват свободно, тъй като публикациите в социалните мрежи могат да бъдат разбрани погрешно, изопачени или извадени от контекст.

„Има много проблеми със свободата на словото и свободата на политическите, ценностни и философски възгледи при преглеждането на нечий социални профили, дори при рутинна проверка на имигрантите на САЩ“, казва София Коуп, старши юрист на служителите във Фондацията за електронна неприкосновеност към държавния департамент.

Освен че хората са били задържани или физически принуждавани да дадат достъп до своите електронни устройства, има някои фрапиращи инциденти, свързани конкретно с активността в социалните мрежи. Добре е всеки евентуален кандидат за зелена карта, особено ако се надява да я спечели чрез годишната лотария за визи, да е наясно с това, че активността му в интернет и социалните мрежи ще бъде проследена.

Предистория

DHS предложи правилата за следенето в социалните мрежи през 2017, след инцидент с религиозно или терористично ангажиран стрелец от Сан Бернардино, Ташфен Малик, който публикува публично информация за своя джихад онлайн. Но ФБР заяви, че докладите на DHS не са достоверни. Друг доклад на Центъра за правосъдие в Бренан от 2019 г, отбелязва, че пилотните програми на DHS, включващи наблюдение на присъствието в социалните мрежи, са „изключително неуспешни“ при идентифицирането на заплахи за националната сигурност. Вместо това съавторът Фаиза Пател спори в Twitter, че най-ефективно би било „насочване на вниманието към политическите и религиозни възгледи – или дори правенето на предположения на база приятелите на едно лице в социалните мрежи“.

Очевидно граничните органи наистина вече вземат предвид активността на лицата в социалните мрежи при изготвянето на оценка дали те биха представлявали потенциална заплаха. Случаят на Аджави, който очевидно е бил санкционират и е понесъл последици за неща, които нито са казани от него, нито са категорични, е изключителна рядкост, според коментара на CBP (органът на граничната полиция в САЩ).

Други случаи

Преди три години, през 2016, известен американски психиатър и психотерапвт Иън Конъл разказа как е пътувал от Канада до Флорида, за да вземе свой приятел с колата си за уикенда. Когато стигнал границата на САЩ, е бил проверен щателно от граничен служител и всичките му документи били изрядни. В един момент обаче, служителят открил негова статия в интернет от преди пет години, в която представят негова книга, където е споменал, как през 1986, преди цели 30 години е взел разновидност на LSD на база на растението Мораво рогче, и има мнение, че стимулантът може да въздейства благоприятно върху някои видове личностови разстройства. На база тази информация, граничният служител задържал психиатъра и правото му да влиза в САЩ било отнето перманентно без право на обжалване.

Мана Азарми, съветникът на Центъра за демокрация и технологии, казва, че според нея има нещо особено в тази ситуация, което се премълчава и медиите не знаят. Според нея, не е обичайна практика на граничните служби да отнемат визита на студент с редовни документи, бъдещ студент на един от най-престижните университети в света, и смята това за частен случай, при който има неизвестни обстоятелства. Тя допълва, че хората не трябва да си вадят погрешни предварителни заключения на база този инцидент и не трябва да очакват, че граничните служби постъпват така с всички.

Говорителят на CBP съобщи за The Verge, че претърсването на устройствата на имигрантите се прави на по-малко от една стотна на пристигащите в Съединените щати, но не дава конкретика на база какво се подбира кои граждани да бъдат подложени на такава проверка. Мана Азарми също няма информация какъв е подбора и дали не е на случаен принцип, или религиозна, етническа или расова предубеденост, която граничи с дискриминацията.

Защитници на гражданските свободи не са сигурни по какъв начин граничните агенти са проверявали акаунтите и публикациите на приятелите в социалните мрежи на Аджави, както и дали не са нарушени неговите права и дали е спазен целия етичен протокол на държавния департамент.

За разлика от текстови файлове на устройствата или имейли, публикациите в социалните мрежи не се определят като неприкосновена лична информация. Поради това, освен граничните служби, много други правоприлагащи органи използват обществено достъпни данни за надзор на гражданите – полицията например наглежда Facebook и Twitter акаунтите на организаторите на протести и политическите агитатори. Все още няма консенсус за това до каква степен правителството може да навлиза в подобен род лични данни.

Към момента, най-добрият начин за защита на данните в социалните мрежи при преминаването на границата е просто да бъдат деинсталирани приложенията на мобилните устройства и в браузърите да няма отворени раздели с акаунти, записани пароли или потребителски имена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини