Грета Тунберг: Как смеете!? Какво каза шведската ученичка на световните лидери?

23
3361
16-year-old Swedish Climate activist Greta Thunberg speaks at the 2019 United Nations Climate Action Summit at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 23, 2019. REUTERS/Carlo Allegri - HP1EF9N1AIFX9

Грета Тунберг стана световно известна през лятото на 2018 г., когато ученичката спря да ходи на училище, а вместо това излезе съвсем сама на своя „ученически протест срещу промените в климата“. 16-годишното момиче трогна сърцата на милиони по целия свят, като понастоящем тя е канена като почетен гост на редица екологични събития, а най-голямото от които, Световният конгрес за промените на климата в Ню Йорк, се реализира във вторник.

На него момичето нападна остро световните лидери в речта си пред срещата на високо равнище за климата в Ню Йорк.

„Вие искате от нас, младите, да се надяваме. Как смеете!? “ – възкликна силно развълнуваната млада шведска активистка.

„Вие откраднахте моите мечти и моето детство със своите празни думи. И все пак аз съм една от щастливците. Хора страдат, хора умират, цялата екосистема колабира… А вие говорите само за пари и ни разказвате празни приказки за икономически растеж“, продължи Грета Тунберг, която видимо едвам сдържаше сълзите си.

На срещата, която се провежда под патронажа на Антонио Гутериш – Главен секретар на ООН, участваха близо 60 световни лидери. В навечерието ѝ Гутериш каза, че сега е моментът, в който всички трябва да преминат от думи към дела, за да се предотврати климатичната катастрофа.

Видеото с речта на Грета Тунберг се разпространи изключително мащабно в интернет и предизвика бурни и разнопосочни реакции по целия свят.

 

Пътят на Грета

Грета се е срещала с папа Франциск, била е в Европарламента, на форума по екологичните въпроси с Давос, както и на голямото киносъбитие в Берлин. 16-годишната активистка бе запомнена от целия свят като „момичето с големи очи, дебела плитка и голяма кауза, която поради все още ниския си ръст прилича на дете“, успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята. Нейната „ученическа стачка“, както гласеше първият плакат, от който тръгна Грета, е своеобразен протест срещу безразличието на политиката и очевидно уцели болното място на съвременното общество.

Събитията известни като „Петъците на бъдещето (Fridays for future)“ се превърнаха в мощен политически фактор на много места по света. Грета успя също да обедини огромен брой активисти по екологичните проблеми от целия свят.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп коментира речта на Грета Тунберг по следния начин:

„Тя изглежда като едно много щастливо младо момиче, което го очаква светло и прекрасно бъдеще. Толкова е хубаво да видим това!“, посочи лидерът на САЩ в публикация в Twitter. Тръмп за кратко присъства на срещата в Ню Йорк, но напусна едва след 14-тата минута. С това, президентът демонстрира своя скептицизъм по темата. 

 

Припомняме, че Тръмп е от хората, които не вярват в климатичните проблеми, като често дори оспорва факта, че човешката дейност замърсява и разрушава непрекъснато планетата.

 

 

23
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
10 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Илиян
Илиян

Освен клишета нищо друго ! Готова е за политик !

Underwater
Underwater

Демагогията е много силно оръжие в ръцете на определени хора и клики. Жалко за момичето, зомбирали са я тотално.

така е в скандинавските страни...
така е в скандинавските страни...

В училище във втори клас ги задължават да си изберат „алтернативна сексуална роля“. Ако родителите карат детето си да си пише домашните, социалните служби им го отнемат, защото го „малтретирали“ и го настаняват в приемно семейство – като правило гей-двойка от същия пол. Децата, които изкарват добри оценки, получават поощрителни награди. Тези, които нищо не знаят, получават същите по размер или по-големи „компенсационни награди“, щото иначе щели да се почувстват дискриминирани, разби’йш ли! При това положение, що да не престане да ходи на училище кифлата след осми клас и да не трупа пари и популярност, обикаляйки света на чужди разноски… Виж още »

Хахаха
Хахаха

Така е, верно е, чете го в ПИК/БЛИЦ/ШОК (БОНБА + ВИДЕО + СНИМКИ) – ЕКСКЛУЗИВНО (САМО ТУК НАРОДА СЕ СПИРА)!11!!11!1

Всички норвежци тънат в тотален културен гнет и затова бягат към България където няма истанбулска конвенция и работещ закон за закрила на детето, защото искат да пушат на воля пред децата, да им бият шамари и да им дават ракия. Верно е, кво…

Какво се хилиш бе, либераст?
Какво се хилиш бе, либераст?

Норвегия е държава, в която социалните служби имат месечен НОРМАТИВ за брой деца, които да отнемат от семействата им и да настанят за осиновяване в гей-двойки! И ако не си изпълнят норматива, това се отразява на заплатите им. Е, ако ти си „партньор № N“ в подобна двойка, това обяснява защо ти е толкова весело 😉

Fake
Fake

Fake

Кажи на ГРУ началниците то да си събирате матрьошките, Коцетата и други пешки и да си ходите в Рублоландия. Не сме толкова прости и приказките от 1001 нощ и Дядо Джендър, който отнема деца ги рязказвайте в някое забутано съветско село.

AxOx
AxOx

Тя добре е казала, а аз питам, кой е дал достъп на един непълнолетен до тези места за възрастни? Не е важно тя какво казва, а защо изобщо е допусната да присъства там и на много други места започна да се появява.
Хора много, активисти също…. ама непълнолетен да ми излиза пред политици… нито са я избирали, нито има право да бъде избрана… отново задкулисна дейност… утре може и 5 годишно дете да сложат да говори.

Кднсо
Кднсо

Точно заради това е избрана. Грета е малка и не разбира, говори заучени фрази, а и освен това е едно момиченце, което лесно можеш да сплашиш и манипулираш. Много ясно, че в ООН няма да поканят някой възрастен и опитен активист, защото никой от Задкулисието не иска да променя ДЕМОНкратичния модел. Целта е отново да се вдигнат цените на ток и храни, за може масово обществото да измре от глад в името на Екологията. Те не искат нито нови технологии да внедрят, нито да променят катипалистическата икономика

Д-р Х
Д-р Х

Цивилизацията в днешната й форма е тумор и задънена улица по пътя на човечеството във времето. А същинския причинител на тоя рак е нефта, защото почти цялото замърсяване идва от нефто-продуктите.

Симеон
Симеон

Но без нефт все още не можем да поддържаме сегащният стандарт.Да се надяваме ,че по-бързо ще можем да се откажем от него.

111
111

Не е виновен нефта. Виновни са пачките кинти. И това, че всеки се стреми да прави повече и повече, като, че ли ще си ги новят в гробищата с тях. И никой не се замисля за последствията. Повярвай ми, 100% има начин дори от нефт нещат да стават по чист начин, да се ограничат вредите или да се измислят продукти, които са био разградими и не пречат. Все пак и той е органична смес. Ама никой не дава кинти за такива неща и не иска да харчи кинти за да се наложат промени. Помните ли озоновата дупка над Антрактида? Тогава… Виж още »

Джо1984
Джо1984

Пионка! Не ходи на училище! Има някакъв синдром на мозъка!
Тръмп не вярва в глобалното затопляне, но взе няколко милярда от WV.
Борбата с глобалното затопляне е скъпа, много скъпа, ще трябват много пари, а пари от къде, от народа. Като погледнеш на всякъде те цакат с някакви пари за екология, от еко такси, квоти за въглеродни емисии, та до хартиената торбичка за 50 ст.
Но най-важното трябва да има противопоставяне, разделение, така се управлява по-лесно.

Zoro
Zoro

Странно. Никой не се замисли над това, което казва момичето (за климата). Хората обсъждат как е била допусната да се изкаже, на колко е години, в какво семейство е отраснала… Подминават същността.

Мисля, че се изисква голяма смелост да застанеш пред най-могъщите мъже и да им кажеш истината в очите.

Dave
Dave

Те се виждат кои са, едни и същи са против Тесла например и не вярват на никой който казва че има замърсяване. Това са хора които взимат пари от петрол или от резервните части за тия трошляци които са създадени да се развалят и обслужват постоянно за да може потока от пари да отива при тях…

Иван
Иван

Оф, таз’ Грета я гледах в YouTube и да, казва много интересни неща, но защо ми изглежда леко луда? И една такава ядосана… Малко е неприятно да я гледаш/слушаш.

Иван
Иван

Не се ли питате, защо соросовата истеричка врещи от всички медии? Банкстерите адресират емоциите, които да осребрят при принудителното преструктуриране на икономиката. Красивите зелени лъжи ще плащаме, докато ни опоскат съвсем.

Dave
Dave

ти си плащай черните лъжи, ние ще си плащаме зелените (със соларни панели на покрива), пък после ще видиме кой ще излезе по нарпред…

111
111

Ти пък ако си мислиш, че си мнооого зелен, щото си си сложил соларен панел, значи си много заблуден. Производството на този панел е доста мръсна процедура. Разликата е, че не се цапа у вас или около теб, както е с един ТЕЦ например, а в някоя страна от третия свят, където първо са унищожили някаква земя, за да ровят за ресурсите на панела ти, после са замърсили едни води и въздух, там където е цялата химия по производството на всичко за тоя панел, че ти да може да си викаш – аз съм зелен, вие сте изроди, че цапате.… Виж още »

азззз
азззз

Не знам как е възможно в едно дете да се събере толкова злоба….. само и вижте физиономията и гримасите, които прави… просто нямам думи.
Това ще стане изключително злобен човек.

д-р Събева
д-р Събева

Инициативата на Грета е добра. Обаче вече се държи малко… налудничаво и преиграва. Вече поведението и не е много естествено и както всяко едно дете започва да се радва на вниманието и значимостта, които получава. Вижда се как все повече се вживява в роля.