Грета Тунберг: Как смеете!? Какво каза шведската ученичка на световните лидери?

23
3470
16-year-old Swedish Climate activist Greta Thunberg speaks at the 2019 United Nations Climate Action Summit at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 23, 2019. REUTERS/Carlo Allegri - HP1EF9N1AIFX9

Грета Тунберг стана световно известна през лятото на 2018 г., когато ученичката спря да ходи на училище, а вместо това излезе съвсем сама на своя „ученически протест срещу промените в климата“. 16-годишното момиче трогна сърцата на милиони по целия свят, като понастоящем тя е канена като почетен гост на редица екологични събития, а най-голямото от които, Световният конгрес за промените на климата в Ню Йорк, се реализира във вторник.

На него момичето нападна остро световните лидери в речта си пред срещата на високо равнище за климата в Ню Йорк.

„Вие искате от нас, младите, да се надяваме. Как смеете!? “ – възкликна силно развълнуваната млада шведска активистка.

„Вие откраднахте моите мечти и моето детство със своите празни думи. И все пак аз съм една от щастливците. Хора страдат, хора умират, цялата екосистема колабира… А вие говорите само за пари и ни разказвате празни приказки за икономически растеж“, продължи Грета Тунберг, която видимо едвам сдържаше сълзите си.

На срещата, която се провежда под патронажа на Антонио Гутериш – Главен секретар на ООН, участваха близо 60 световни лидери. В навечерието ѝ Гутериш каза, че сега е моментът, в който всички трябва да преминат от думи към дела, за да се предотврати климатичната катастрофа.

Видеото с речта на Грета Тунберг се разпространи изключително мащабно в интернет и предизвика бурни и разнопосочни реакции по целия свят.

 

Пътят на Грета

Грета се е срещала с папа Франциск, била е в Европарламента, на форума по екологичните въпроси с Давос, както и на голямото киносъбитие в Берлин. 16-годишната активистка бе запомнена от целия свят като „момичето с големи очи, дебела плитка и голяма кауза, която поради все още ниския си ръст прилича на дете“, успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята. Нейната „ученическа стачка“, както гласеше първият плакат, от който тръгна Грета, е своеобразен протест срещу безразличието на политиката и очевидно уцели болното място на съвременното общество.

Събитията известни като „Петъците на бъдещето (Fridays for future)“ се превърнаха в мощен политически фактор на много места по света. Грета успя също да обедини огромен брой активисти по екологичните проблеми от целия свят.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп коментира речта на Грета Тунберг по следния начин:

„Тя изглежда като едно много щастливо младо момиче, което го очаква светло и прекрасно бъдеще. Толкова е хубаво да видим това!“, посочи лидерът на САЩ в публикация в Twitter. Тръмп за кратко присъства на срещата в Ню Йорк, но напусна едва след 14-тата минута. С това, президентът демонстрира своя скептицизъм по темата. 

 

Припомняме, че Тръмп е от хората, които не вярват в климатичните проблеми, като често дори оспорва факта, че човешката дейност замърсява и разрушава непрекъснато планетата.

 

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари