Саймън Боргс е един обикновен човек. И като такъв му се случва да иска да си поръча пица или нещо друго от някой ресторант. Обаче доставката до него е всичко друго, но не и стандартна или обикновена. За да получи каквото си е поръчал, той трябва да отиде в парка.

И нещата не свършват до тук

Да вземе такси значи, че през целия път трябва да обяснява на шофьора, за да успее да стигне до дома си. Да получи пратка от куриер значи да излезе и да тръгне по маршрута с телефон в ръка, опитвайки да го пресрещне някъде.

Но защо е всичко това?

Ами пощенският код на сградата, в която живее в Лондон, е сбъркан в Google Maps. Всеки шофьор, чиято навигация е базирана на тези данни, а се оказва, че те са много, се озовава на друго място. И до това място Саймън трябва да измине 2.5 километра.

Следващият въпрос е защо просто не сигнализира на Google и тази грешка да бъде поправена? Ами Боргс се опитва в продължение на три години да поправи това. Без особен успех. До един момент всичко било наред. Дошъл един ден обаче, в който се прибира както обичайно с Uber към дома си и шофьорът прави грешен завой. В последствие разбира, че пощенският код в Google Maps не е променен, но по някаква причина е преместен.

Това представлява голям проблем и за доставчиците. Те често се озовават на грешно място или дори се губят. Случва се да не получат заплащане за провалената доставка, ако не успеят сами да открият Саймън или той да го направи. И това трябва да стане в отредения времеви слот за доставката.

Най-често доставчиците се озовават по средата на огромен строеж. Пътят през него е затворен, заради което се озовават в гореспоменатия парк.

От Google по принцип имат процес, който трябва да предотврати или бързо да поправи подобни грешки

  • Информацията на първо място идва от сателитни изображения и от Street View автомобилите на компанията. Така се идентифицират и локализират пътища, сгради и конкретни адреси.
  • Следващият слой е информация от местните власти, които могат да качват информация за нови пътища и нови адреси.
  • Третият слой се състои от общността на „местните гидове“. Те могат да поправят картата, ако са уверени, че е нужно.
  • Четвъртият слой е механизъм, чрез който потребителите могат да докладват проблем.

Именно през този процес Саймън е преминал многократно, опитвал е всякакви хитрини, трикове и вратички. Напълно без успех.

Следва нещо друго, доста интересно

След като медията, която разказва историята, Observer, се свързва с Google, те отстраняват проблема за по-малко от 24 часа.

От компанията са обяснили, че имат автоматични и ръчни начини за проверка на точността на информацията и корекцията при нужда. Не отговарят защо при случая с Боргс те не са сработили. Не са предоставили и информация колко души сигнализират за проблеми.

4 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари