Преди публичното изслушване пред Комитета на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, house.gov публикува показанията на основателя на Facebook Марк Зукърбърг по повод на изтичането на потребителски данни от социалната мрежа.

В подготвения за Комитета по енергетика документ най-подробно се описва не само скандалът с аналитичната компания Cambridge Analytica, но и историята с предполагаемата намеса на Русия в изборите за президент на САЩ.

Документацията излезе на 10 април, а изслушването ще се състои на 11 април. Зукърбърг признава своята лична вина за това, че социалната мрежа може да бъде използвана за разпространяване на фалшива информация, за разпалване на омраза, за външна намеса в изборите за президент на САЩ и за незаконно получаване личните данни на потребителите.

В документа са изброени и мерките, които Facebook вече е предприела за предотвратяване на възникването на подобни ситуации в бъдеще. Това е комплект от мерки за една по-строга политика на социалната мрежа относно разкриването на потребителските данни, до които чуждите компании могат да получат достъп. Въведени са допълнителни мерки за защита, като например задължителното получаване на разрешение за получаването на каквато и да е информация и автоматичното блокиране на достъпа, ако съответното приложение не се е използвало повече от три месеца. Освен това, Facebook обеща да проверява всички приложения и че ще продължи да работи върху подобряването на контрола на данните.

Относно предполагаемата намеса на Русия в американските избори, Facebook заявява, че е открила около 470 акаунта и страници, свързани с „Агенцията за интернет изследвания“, известна и като „Фабриката за тролове“. Според данните от вътрешното разследване, от месец януари 2015 до месец август 2017 година въпросната „фабрика“ е публикувала в социалната мрежа над 80 000 поста, показани на 29 милиона души.

От 2016 година Facebook е подобрила алгоритмите за предотвратяване на чуждестранната намеса в изборите и за блокиране на фалшивите новини. По време на предизборната кампания във Франция миналата година са разкрити и блокирани над 30 000 фалшиви акаунта. Освен това, миналата седмица Facebook съобщи, че е блокирала над 270 страници, принадлежащи на „Фабриката за тролове“.

Ние не разбирахме до край своята отговорност и това бе голяма грешка. Това е моя грешка и се извинявам. Аз основах Facebook, аз управлявам тази социална мрежа и аз нося отговорността за всичко, което се случва в нея“ – заявява Зукърбърг.

Накрая Зукърбърг казва, че обединяването и сближаването на хората от целия свят винаги е било и ще си остане главната социална мисия и приоритет на компанията. Той обещава, че това няма да се промени, докато той е начело на Facebook.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари