fbpx
13.9 C
София

Грешка на Nokia й коства загуба на пазарен дял

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Тази година Nokia ще предложи на пазара 35 нови модела мобилни телефони вместо 40, както планираше преди това. Намаляването на броя на новите модели е свързано с корекция на допуснати грешки и най-вече преориентация към телефоните „миди“ /отварящите се апарати/.
Nokia продаде в Европа своя първи апарат „мида“ през март – цяла година след конкурентите
Това изоставане й струваше загубата на известен пазарен дял, който бе иззет от съперниците Moto-rola и Samsung.
Модата на „мидите“ е свързана с разпространението на цветните екрани и вграждането в телефоните на цифрови камери. Отварящият се апарат позволява екранът да се прави по-голям. Това обстоятелство е важно само по себе си /особено в новите модели и позволява в паметта на телефоните да се запазват и видеофайлове/ и е решаващо с появата на камерите, тъй като малкият екран прави модела неудобен и неконкурентоспособен.
Така или иначе Nokia не оцени навреме и значението на самите камери. По данни на изследователската фирма Strategy Analytics през миналата година само 6% от телефоните, продавани от Nokia, са били оборудвани с цифрови камери. При Sony Ericsson Mobile Communications този показател е 30%, а при Samsung Electronics – 18%.
Между другото, както съобщава директорът на подразделението на Nokia за производство на камери Йуха Путкирант, една трета от мобилните телефони, които ще се продават в света през тази година, ще са оборудвани с камера. Казано по друг начин, става въпрос за 200 млн. апарата. При това от тях 20 млн. са смартфони, позволяващи да се предават съобщения по електронната поща и предлагащи други функции, които приближават телефона до компютъра.
Nokia спешно започна да запълва пробивите. Представеният в средата на юни модел 6630 позволява да се работи с видеофайлове и ще стане, както твърди представител на Nokia, най-малката в света разновидност на телефоните от трето поколение с вградена камера. Основната функция на модел 6710 е опцията ползване на електронна поща.
„Мидата“ 2650 с цветен екран е предназначена главно за новопрохождащите пазари, а Nokia 2600 – за служителите в дребния бизнес и малките предприятия, понеже е снабдена със счетоводна програма.
Съгласно изявление на генералния директор на Nokia Йорми Олили компанията съвсем не се отказва от своето намерение да контролира до 40% от пазара /въпреки че той скоро падна до 29%/, макар да не посочва точно фиксирана дата, към която ще изпълни начертания план.
По мнение на специалисти в сектора Nokia засега трябва да догонва основните съперници и в най-добрия случай към края на настоящата година може да говори за стабилизация на положението на компанията на световния пазар.
Отчасти възвръщането на предишните позиции ще бъде постигнато за сметка на сваляне на цените, което по оценки на анализаторите от Enskilda Securuties Матс Нистрем и Никлас Исаксон може да се отрази на финансовото положение на Nokia.
Според експерта от фирма A. G. Edwards&Sons Грегори Титс и Матю Лайбаргер историческата специализация на Nokia в сегмента на опростените като използване апарати може да се превърне в проблем за нея при прехода към производството на по-сложна, многофункционална техника. Провалът на новите продукти, както предполагат те, може да има дългосрочни последствия за марката Nokia и да повлияе на отношението на потребителите към новите модели, които ще лансира и произвежда.

Източник: Вестник „Пари“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини