Много често търсим информация за най-добрите стратегии за използване на социалните мрежи за ефективна бранд комуникация и изграждане на корпоративен импакт. Но сравнително по-рядко си задаваме въпроса кои са основните грешки, които трябва да избягваме в това отношение.

За щастие, от популярния портал за информация, съвети и насоки за маркетинга и комуникацията в социалните мрежи HubSpot са събрали в обобщен списък някои от най-често допусканите грешки в комуникацията в социалните мрежи, които са наблюдавали от страна на компаниите през последната година, и бихме искали да ви запознаем с него.

И така, без да губим повече време, бихме искали да преминем директно към списъка на HubSpot какво да не правим в социалните мрежи през 2022 година.

Instagram

Игнориране на новите функции

Дори да не следите всички новини за промените в социалните мрежи, със сигурност знаете, че Instagram е една от платформите, които непрекъснато се развиват много интензивно. Само през тази година социалната мрежа обяви няколко големи нови функции и структурни промени, сред които Creators Marketplace, инструменти за родителски контрол над тийнейджърите, „закачени“ публикации, увеличаване на продължителността на видеата в Reels до 90 секунди и много други.

Това, което често правят социалните мрежи, след като пуснат нови функции, е да дават приоритет на акаунтите, които ги използват. Така например, когато Instagram представи Reels, алгоритмите на социалната мрежа приоритизираха значително видеоклиповете, които страниците качваха, което им носеше значително увеличение в достигането на потребителите и импресиите, спрямо страниците, които просто качваха видеа като стандартна публикация.

Като имаме предвид това, неизбежно е да се убедим, че е важно да следим всички новости и промени във функционирането на социалните мрежи, така че да можем да бъдем адекватни в комуникацията си в тях и да яхваме вълната на нововъведенията. Макар и някои по-малките промени рядко да ни касаят пряко или да имат потенциала да повлияят значително на популярността и комуникацията ни в социалните мрежи, то ако следим тях, със сигурност няма да пропуснем по-големите и по-значимите.

Игнориране на стрийминга

В момента стриймингът на живо е един от най-мощните инструменти в Instagram. От HubSpot за провели проучване през ноември 2021 г., за да открият маркетинговите тенденции в социалните мрежи и са установили, че стриймингът на живо е един от форматите на съдържание с най-голяма възвращаемост на инвестициите под форма на време и пари. Брандовете, които са взели участие в проучването на портала, са определели стрийминга на живо като втората най-добре отплащаща се форма на съдържание в социалните мрежи през 2021, с което стрийминга застава след кратките видеоклипове за TikTok и Reels. 52% от брандовете са казали, че този тип съдържание носи по-добри финансови и маркетингови резултати за тях, отколкото са очаквали.

Стриймингът на съдържание на живо е чудесен начин за ангажиране на аудиторията и получаване на обратна връзка в реално време, което може да помогне на цялостно подобряване на стратегията за комуникация в Instagram.

Качване на видеоклипове с водни знаци на TikTok

Когато Instagram представи Reels, за всички беше ясно, че това е начинът, по който социалната мрежа на Зукърбърг отговаря на успеха, популярността и тренда, който беше зададен от TikTok. И макар и това да е вярно, то далеч не значи, че е удачно да „рециклираме“ съдържание от TikTok в Reels, дори точно обратното… Според статия на популярния портал The Verge представител на Instagram е споделил, че социалната мрежа е провела собствено проучване, данните от което са показали, че претоплянето на съдържание в Reels може да доведе до отрицателно потребителско изживяване, което от своя страна е накарало платформата да започне да го деприоритизира. Макар и Instagram да не може винаги абсолютно точно да разпознае дали едно съдържание е рециклирано от TikTok, когато в един видеоклип, качен в Reels има воден знак на конкурентната платформа, това е безспорно ясно. Съветът, който Instagram дава, е дори да искате да публикувате сходно или почти идентично съдържание в TikTok и Instagram, да качите оригиналното видео в двете платформи и да опитате да го персонализирате чрез инструментите на двете приложения. Това ще поддържа качеството на видеата и ще гарантира, че алгоритъма на Reels няма да потули вашето съдържание и да ви остави да потънете в забвение.

Споделяне на нискокачествено съдържание

Съвсем неотдавна главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери обяви, че социалната мрежа вече далеч не е просто приложение за споделяне на изображения.

Въпреки че това е така, визуалните ефекти в Instagram все още са Светия Граал и ако искате да постигнете успех в платформата, то трябва да създавате висококачествено съдържание.

За сравнение, погледнете Twitter – макар и социалната мрежа далеч да не е ограничена само до споделяне на текст и отдавна да предлага други формати, в своята основа тя е проектирана да дава приоритет на писменото съдържание. Същото важи и за Instagram. Визуалните елементи са навсякъде в платформата и ако вашите не са на ниво борбата за задържане на вниманието на аудиторията може да стане прекалено трудна.

Не забравяйте за информацията в Bio-то

Биографичната информация, която е по-популярна с краткото си название Bio е много малка част от профила ви в Instagram, но притежава огромна сила.

Като за начало, това е една комуникационна точка, която влияе върху откриваемостта на страницата. Когато потребителите търсят акаунти с търсачката на платформата, информацията в Bio-то ще им помогне да открият вашата страница. Както добре знаем, търсачката индексира не само името и никнейма на страницата, но и биографичното описание. Отделно, че това комуникационно пространство е едно от ключовите, с помощта на които можете да водите аудиторията си на собствените си уеб сайтове или на други комуникационни канали. Социалните мрежи се борят със зъби и нокти да задържат потребителите в своята платформа колкото се може по-дълго време. Ето защо е популярно толкова много брандове да дават възможност да харесате продукт и да го поръчате през Instagram или Facebook, без изобщо да напускате приложението. Колкото повече време прекарвате в социалните мрежи, толкова по-добре за тях, а когато се опитвате да изведете потребителите към нещо друго в интернет, съвсем естествено е платформи като Instagram да се съпротивляват – така например ако постовете ви съдържат линкове към собствен сайт, онлайн магазин или други платформи, голяма е вероятността алгоритъма на платформата да даде нисък приоритет на поста ви. Но информацията в Bio-то е едно безопасно място, където можете да сложите линк към собствения си сайт или другите си комуникационни канали.

Използване на личен акаунт като фирмен

Срещали ли сте брандове, които използват лична страница в Instagram, за да комуникират с аудиторията си? Чудили ли сте се някога дали това е правилно или грешно? Можем да дадем много причини и аргументи защо да не го правите, но нека се спрем на една ключова – Анализите.

Когато имате бизнес страница в Instagram, вие имате достъп до набор от данни, до които едва ли бихте могли да достигнете по друг начин. Имаме предвид буквално всичко – от това как вашите потребители ви намират в социалната мрежа до това кои от вашите публикации привличат най-много трафик. Тези прозрения са безценни при изграждането на стратегията ви за Instagram комуникация и за изграждането на представата ви за това как аудиторията посреща съдържанието, което ѝ предлагате.

Купуване на последователи

Когато сте малък бизнес и току-що сте стартирали присъствието си в Instagram и останалите социални мрежи, в които сте сметнали за важно да имате акаунт, може би сте се замисляли по какъв начин бихте могли да си осигурите някакво начално количество последователи. Както е известно, интеракциите, които ще събере един пост през първите минути от неговото публикуване, са ключов фактор за това как ще го приоритизират алгоритмите и доколко ще успее той да се разпространи из аудиторията. Със сигурност не са малко брандовете, които в сходна ситуация са се замисляли дали не е редно да инвестират в платени последователи, които да вдигнат метриките на страницата, да дадат индикации, че тя е атрактивна и да ѝ осигурят един летящ старт и попътен вятър. Но има една уловка – ако тази стратегия работеше, то всички други щяха да я използват.

Купуването на последователи е една силна самозаблуда – макар и подобно действие да ви носи усещането, че ще получите нещо, всъщност това няма да донесе почти никаква стойност за страницата ви.

Въпреки че може и да получите известно увеличение в последователи, това няма да ви помогне по никакъв начин в дългосрочен план. Голяма част от последователите, които можете да си купите, всъщност са ботове или фалшиви акаунти, които са създадени специално за такива цели от продавачите на купени последователи. Това означава, че всъщност ще имате едни последователи, които обаче няма да се ангажират със съдържанието, което създавате и публикувате, по никакъв начин – те няма да го споделят, коментират или популяризират. В дългосрочна перспектива това значително ще изкриви вашите данни, като ще ви затрудни да разберете кои стратегии за създаване на съдържание работят за бранда ви. Единствената работеща стратегия за генериране на активна аудитория е като я привлече чрез органични методи, а именно създаване на качествено, уникално съдържание с висока добавена стойност за аудиторията, публикуване на атрактивни постове, които привличат вниманието и мобилизират реакции по един или друг начин в полза на бранда и прочее.

Публикации без никакъв текст

Ако една качествена снимка е нещото, което привлича вниманието на вашия потребител, то това внимание може да бъде задържано по-дълго и ангажирано по-силно с помощта на качествен текст, който той да прочете под снимката.

Много брандове пренебрегват текстовото съдържание като се фокусират единствено върху създаването на страхотно визуално съдържание. Въпреки това, експертите казват, че и двете играят еднакво важна роля за ангажирането на аудиторията.

Качественият текст може да предложи повече контекст на публикацията ви и да стимулира много реакции. Така че, докато подготвяте спиращите окото снимки и видеоклипове, следващия път обърнете също толкова голямо внимание и на текста, който ще оставите на потребителя под тях.

TikTok

Публикуване на съдържание, което е очевидна и агресивна реклама

Проучване на Nielsen от 2021 година разкрива, че 64% от потребители на TikTok се ангажират най-силно със съдържание, което е автентично. В допълнение, приблизително 56% от потребителите публикуват в социалната мрежа видеоклипове, които не биха публикували никъде другаде.

Ако отидете в платформата с нагласата просто да популяризирате вашите продукти или услуги и да правите очевидна и натрапваща се реклама, то със сигурност няма да получите почти никакъв органичен резултат.

Вместо това се съсредоточете върху споделянето на автентично съдържание в платформата, което е интересно, задълбочено, разказва някакъв наратив и е съобразено с начина на живот, навиците и интересите на вашата целева аудитория. Припомнете си отново, когато се готвите да създавате съдържание за социалната мрежа, кои са нещата, които тласкат потребителите към това да купуват вашите продукти или услуги, и ги използвайте и в съдържанието, което създавате. Колкото по-автентично, естествено и разказващо история е вашето съдържание, толкова по-добре ще се представи то в приложението.

Използване на популярни песни в рекламите

Както се забелязали, една от уникалните характеристики на TikTok е да създава аудио трендове, като възкресява стари, добре забравени песни или популяризира уникално аудио, което е станало вирусно сред потребителите, след като някой го е използвал в оригиналния си, авторски клип. Проблемът на аудио трендовете обаче е, че те се раждат бързо, но и умират също толкова бързо. И използването им в реклами със сигурност не е страхотна стратегия.

Защо? Защото когато създаваме съдържание в социалните мрежи, дори то да е реклама, обикновено го правим с намерението то да съществува известно време, поне няколко седмици. Аудио трендовете обаче живеят по-кратко от няколко седмици, а потребителите често се уморяват бързо да чуват едно и също аудио. Това от своя страна може значително да съкрати живота на вашето съдържание и да намали ефекта и ползите от него.

Не съкращавайте живота на рекламното си съдържание като използвате в него трендове, за които е ясно, че ще изчезнат бързо. Вместо това е по-рационално да се придържате към евъргрийн аудио, което би направило съдържанието ви атрактивно и актуално по всяко време.

Неизползване на филтри

Точно както аудиото често става вайръл в TikTok, същото важи и за филтрите. От ефекти, които правят лицето ви да изглежда по смешен начин до такива, които ви отвеждат направо в космоса, филтрите на социалната мрежа са наистина много. За брандовете това предлага много възможности да бъдат креативни и да се забавляват с аудиторията си. Разбира се, както стана дума по-горе по повод аудиото, трябва да знаете кога да яхнете един тренд и кога да го изоставите – не използвайте упорито едни и същи филтри дълго, след като по-голямата част от аудиторията ги е изоставила, тъй като така няма да направите впечатление, че имате отличителни и любими похвати, на които държите, а по-скоро ще изглеждате банални.

Втората част на материала може да бъде прочетена тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари