iFixit от много години се бори срещу производството на електронни устройства с планирано остаряване. Компанията счита, че производителите трябва да публикуват подробна документация за своите устройства, не трябва да пречат на големите сервизи за ремонт, да дават възможност за замяна на оригиналните компоненти с алтернативни и т.н.

iFixit специално подчертава, че за производителите е много изгодно планираното остаряване на устройствата. На тях им е изгодно потребителите да изхвърлят повредената техника, а не да я ремонтират. Те искат хората непрекъснато да купуват нови смартфони, таблети, лаптопи и компютри. Производителите дори пресмятат, след колко време потребителят трябва да купи ново устройство. За смартфоните този интересен параметър е 1,5 години. Тоест хората трябва на всеки 1,5 години да си купуват нов смартфон.

Първо, подобно консуматорско отношение сериозно удря по джоба на хората. Съвременният човек е принуден да работи много повече, отколкото неговите предци преди 100 години, само за да може да си позволи непрекъсната смяна на компютърна техника, автомобили и други устройства. Второ, iFixit специално подчертава, че непрекъсната смяна на устройствата вместо тяхното ремонтиране, увеличава електронните отпадъци.

iFixit намери единомишленик на своите позиции. Компанията с удоволствие отбеляза, че международната екологична организация Грийнпийс е публикувала ръководство на потребителя по електроника. В този документ за първи път възможността за ремонт на електронните устройства е взета като ключов фактор в системата за поставяне на оценки.

iFixit отдавна съставя рейтинги на различните устройства според възможността за тяхното ремонтиране. Но този път класацията е направена съвместно с Грийнпийс и в нея са включени 44 устройства на 17 различни производителя, включително Apple, Google и Samsung. Рейтингите отразяват лекотата на разглобяване, достъпността на резервните части и наличието на документация за ремонта на техниката.

Диаграмата показва, че повечето електронни устройства са разположени в горната част на рейтинга. Това означава, че могат лесно да бъдат ремонтирани. Но всъщност изследването е твърде песимистично. Вижда се, че ситуацията постепенно се влошава и новите устройства са с рейтинг под средното. Или с други думи, пазарът клони към техника, която не може да се ремонтира.

В най-горната част на рейтинга са лаптопите и това означава, че лесно се ремонтират и дълго служат на собствениците си. Но от това правило изключения са Apple със своите лаптопи, които на практика не могат да се ремонтират и Microsoft със Surface Book.

iFixit е сигурна, че възможността за ремонт на техниката е много важна във всички отношения: „Наистина, нашите смартфони и таблети стават все по-тънки и по-леки, но както преди изискват огромни разходи на природни ресурси, подпомагат образуването на парникови газове и конумират ужасно много енергия по време на соя жизнен цикъл. И всичко това за електронни устройства, които са специално проектирани, за да работят не повече от две години„.

Наистина хубавите устройства не трябва да се проектирани на планирано остаряване, те трябва да работят дълго, счита iFixit. А това означава възможност за ремонт, модернизация и възможност за ъпгрейд. Освен това, устройствата, които могат да бъдат разглобени на части са лесни за утилизация, тоест да бъдат преработвани на части. Повторното използване, ремонтът и преработката на компоненти, модули и части е по-грамотен подход, отколкото закупуването на ново устройство.

Грийнпийс стартира цяла кампания за възможност за извършване на ремонт на новите електронни устройства и предлага на всички да подпишат петиция към производителите на компютърна техника и електронни устройства.

Така че, ако видите някой със стар телефон Nokia, това съвсем не означава, че той няма пари По-скоро обратното. Може би този човек няма нужда от финанси и не мисли с какво да се изхрани, а обръща специално внимание на бъдещето на човечеството и на Земята. Може би вече му е тотално омръзнало планираното остаряване и промиването на мозъците на потребителите, нещо което вършат маркетолозите с излизането на всеки нов модел.

iFixit горещо препоръчва на потребителите преди покупката на компютърна електроника, да проверяват рейтинга на възможността за ремонт, понеже от това в крайна сметка зависи и колко дълго ще си ползвате устройството. Ето ги и рейтингите на смартфоните, на таблетите и лаптопите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари