fbpx
8.6 C
София

Гръцкият регулаторен орган за защита на данните глоби Clearview AI с 20 милиона евро

Най-четени

Известната и противоречива услуга за лицево разпознаване с изкуствен интелект Clearview AI беше ударена с още една санкция за нарушаване на европейските правила за поверителност.

Базираният в Атина гръцки орган за защита на данните глоби компанията със спорна репутация с 20 милиона евро и ѝ забрани да събира и обработва личните данни на гражданите на Гърция. Регулаторът също така нареди на компанията да изтрие всички данни, които е събрала за гръцките граждани.

Припомняме, че в края на миналата година регулаторните органи за защита на личните данни на Обединеното кралство, Италия и Франция също излязоха с подобни решения и заповеди, с които не само глобиха Clearview AI, но и забраниха на всички компании и институции на тяхната територия за използват услугите на инструмента, както и наредиха всички данни, които услугата е събрала за техните жители, да бъдат заличени. Ако някое частно предприятие или друго учреждение в тези страни реши да използва услугите на Clearview AI, то ще бъде заплашено от сериозна глоба и съдебна отговорност.

Създаденият в САЩ Clearview AI придоби известност с това, че за обучението му са използвани хиляди селфита и други снимки на потребители от интернет с цел изграждането на търговска услуга за лицево разпознаване. Главният таргет на създателите на услугата са правоприлагащите органи и институции, като има сведения, че в някои щати и градове на САЩ местната полиция се е възползвала от услугите на Clearview AI, за да установява самоличността на хора, участвали в незаконни протести, извършили дребни или по-тежки престъпления и други. На територията на САЩ използването на услугата от полицията, институциите и бизнеса също е забранено, като компания също е заплашена от съдебни дела и в родината си. Съвсем наскоро, през месец май, собствениците на услугата се съгласиха на уреждане на съдебно дело срещу нея заведено в САЩ през 2020-та година, в което платформата беше обвинена в нарушаването на щатския закон на Илинойс, който забранява използването на нечии биометрични данни без изричното негово съгласие.

Миналата година регулаторните органи по поверителността и защитата на личните данни в Канада и Австралия също стигнаха до заключението, че дейностите на Clearview AI са в нарушение с местните закони. На фона на тази картина изглежда възможностите за развитието на услугата в световен мащаб към момента са силно ограничени.

Рамката за защита на данните на Европейския съюз и Общият регламент за защита на данните в ЕС също създават строги законови ограничения и регулации при използването на биометричните данни за идентифициране на хората. Тези политики налагат стандарт, който е приет като общ и единен за всички страни, които членуват в Съюза и дори в някои партньорски държави, като Обединеното кралство и още около 30 други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини