Гугъл пусна ресурсен код за видео чат

1
32

Гугъл пусна ресурсен код на технология, която се надява разработчиците да използват за да вграждат в уеб приложенията им функционалност на гласов и видео чат в реално време.

Гугъл се сдоби с технологията, наречена WebRTC (Web Real Time Communication), когато придоби доставчика на VoIP софтуер Global IP Solutions за приблизително седемдесет милиона щатски долара през 2010 г.

WebRTC е пакет от технологии за обработка на гласов и видео сигнал, до който разработчиците могат да имат достъп чрез таговете на HTML и приложно програмни интерфейси на JavaScript.

Гугъл цели разработчиците трети страни да използват гласовите и видео машини за да създават приложения, които могат да бъдат задействани директно в браузъра. Global IP Solutions е изградил базирани на WebRTC мобилни клиенти за Андроид, Уиндоус мобайл и Айфон.

Гугъл работи с разработчици на браузъри, като Мозила и Опера и се надява, че те ще подкрепят технологията в браузърите си. Компанията също така участва в проекти на W3C (World Wide Web Consortium) и IETF (Internet Engineering Task Force) за създаване на уеб стандарти за комуникации в реално време. WebRTC е базиран на приложно програмния интерфейс Web Applications 1.0 на W3C.

Ресурсният код се разпространява със свободен лиценз BSD (Berkeley Software Distribution).

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари