„Гугъл“ разреши спора за патентите с Yahoo!

0
7

След двегодишни съдебни спорове най-популярната онлайн търсачка „Гугъл“ разреши патентния си спор с интернет портала Yahoo!, като увеличи с 2.7 млн. броя на заплануваните акции, които ще бъдат продадени на пазара за първично публично предлагане, предаде Ройтерс. Продажбата на допълнително листваните ценни книжа ще бъде извършена от Yahoo!. Пазарната стойност на ценните книжа, които Yahoo! ще получи, се оценява за близо 328 млн. долара.

Срещу получените акции Yahoo! ще оттегли обвинението си към интернет търсачката за нарушаване на патентни права, свързани със системата на въздействие върху подреждането на резултатите от дадено търсене. Съгласно постигнатите договорености Yahoo! ще даде лиценз на „Гугъл“. По този начин „Гугъл“ премахна черното петно, което заплашваше успешната продажба на акциите му, и даде надежди, че тя ще бъде осъществена още този месец, макар че ръководството на дружеството все още не е насрочило конкретна дата.

Промяната в обема на ценните книжа, които „Гугъл“ ще листва на американската фондова борса NASDAQ, няма да промени предварително обявената продажна цена, която ще бъде около 108 и 135 долара за акция. Покачването на броя на акциите ще се приеме добре от пазара, но моментът все още не е благоприятен за продажба, коментират анализатори.

Първоначално обвиненията за нарушаване на патентните права бяха повдигнати през 2002 г. от софтуерния разработчик Overture, чиято програма „Гугъл“ използваше. Миналата година обаче Yahoo! закупи Overture и продължи съдебните дела срещу най-популярната интернет търсачка. Близо 90% от приходите на „Гугъл“ идват от реклама.

Източник: dnevnik.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за