Президентът и главен изпълнителен директор на SpaceX даде интервю за известно радиостудио, където съобщи важни подробности за плановете относно ракетите Falcon 9 и Falcon Heavy. Тя каза, че финалната версия на Block 5 за ракетата Falcon 9 ще бъде готова до края на тази година, а комерсиалното използване на Falcon Heavy започва още следващата година.

Финалната версия на Falcon 9

Гуен Шотуел потвърди, че новият Block 5 на Falcon 9 е значително подобрен, в сравнение с използвания сега Block 3. Новите бустери ще дадат възможност за десетки изстрелвания на ракетата, докато сегашното поколение ускорители са предвидени за 2-3 мисии.

Работи се и върху устойчивостта на детайлите, които сега ще се износват значително по-малко.

Двигателите Raptor

Шотуел обясни, че Block 5 е финалната версия на ракетата Falcon 9, която едва ли ще има още съществени промени. Но президентът не изключи, че в близко бъдеще „соколите“ могат да използват двигателите Raptor, които специално се създават за марсиански транспорт. Тези двигатели работят с течни метан и кислород, и вече са преминали десетки тестове.

Плановете за Falcon Heavy

Шотуел допълни, че демонстрационният полет на свръхтежката ракета Falcon Heavy ще се състои още тази година, а през 2018 ще бъде изведен в орбита арабския телекомуникационен спътник ArabSat 6A, а след това редица спътници на министерството на отбраната на САЩ в рамките на мисията STP-2.

Демонстрационният полет ще бъде осъществен след като SpaceX окончателно ремонтира ракетната площадка, повредена през месец септември миналата година, когато се взриви един Falcon 9.

Евтините ракети

Тази година SpaceX изстреля две ракети, които вече са летели в космоса и изведоха в орбита SES-10 през месец май и BulgariaSat-1 през юни. Шотуел каза, че компанията е планирала тази година да изстреля 6 от „евтините ракети“. Но от тях са е заинтересували още четири клиента и първоначалният план ще трябва да бъде променен и увеличен.

Президентът на SpaceX сподели още, че много от партньорите на компанията очакват „евтините ракети“ да бъдат сертифицирани от агенцията за безопасност и управление на полетите.

 

Въпреки че производството на ракети е забавено поради миналогодишния взрив, SpaceX до края на годината ще построи 20 нови ракети, което е голям напредък, тъй като преди три години компанията можеше да построи само шест.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари