fbpx
10.8 C
София

Дали наистина българските компютърни специалисти са некадърни?

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Богдан Дремски

Някои изказвания в пресата напоследък, и по-специално поднесеното твърдение на Вени Марковски във вестник „Труд“ от 2 август очевидно имат за цел да уронят престижа както на българските компютърни специалисти, така и на световноизвестния гигант Microsoft. В интервюто на г-н Марковски се казва, че тъй като държавната администрация ползвала Майкрософт, то това е идеалното условие за хакерите от арабските терористичните организации да „хакнат всички сайтове и сървъри“. Човек, ако не знаеше, че почти всички в света използват главно Майкрософт системи на компютрите си, би се разтреперил от ужас пред мрачната перспектива, очакваща България. Освен това г-н Марковски без да се позовава на никакви данни заключава за арабските компютърджии, че „Кадрите им са категорично по-добри от нашите“(?!). Единственият въпрос е къде са се дянали досега супер квалифицираните арабски хакери, та да хакнат всичките американски компютри, които имат неблагоразумието да ползват Майкрософт. Като не може да си отговори на този елементарен въпрос, естествената реакция за всеки е да си помисли, че нещо не е наред в твърденията.

Голословните твърдения например, че арабските компютърни специалисти са много по-добри от нашите, са меко казано нелепи.

Първо България е една от водещите държави в света, след Индия, Обединеното Кралсто и Румъния, по получени Brain Bench (световна организация за сертифициране на ИТ специалисти) удостоверения, докато арабските страни са много по-назад в тази класация. Все пак е добре някой да чете преди да говори.

Второ, смешно е да се твърди с такава убедителност, че виж ти, ИТ специалистите на една страна са категорично по-добри от тези на друга. Това твърдение е непрофесионално, колкото твърдението, че всички коли, произведени от една държава, са по-качествени от тези на друга. Не съществуват обективни критерии за такива генерални заключения. Качеството на един специалист се определя винаги индивидуално.

Също така нелепо е и изказването, че арабските компютърни спецове ще успеят да хакнат всички работни станции, които използват Microsoft Windows. По принцип всяка една система е уязвима, независимо какъв системен софтуеър използва, ако не са взети необходимите защитни средства за мрежите. Няма неуязвима техника, създадена от човек. Тук става обаче въпрос за премерване на риска коя система е най-трудно уязвима. Рискът да се хакне системата Microsoft Windows, в сравнение с другите конкуренти, е най-малък. Анализи на ICAT – база данни с уязвимости поддържана от Американските национални институти за стандарт и технология (NIST) – показват, че Microsoft има най-малко открити уязвимости от високо ниво на критичност сред изследваните платформи. Според друго проучване на Forrester (водеща независима изследователска компания за технологии) от март 2004 на Microsoft са необходими средно само около 25 дни за отстраняване на проблем, свързан със сигурността, което е най-краткият период сред всички разгледани фирми, поддържащи операционни системи. Компанията е и единственият производител, коригирал 100% от всички известни уязвимости. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че около 99% от българите, в това число и известни наши компютърни специалисти, предпочитат Microsoft. Тази статистика недвусмислено сочи операционната система на Microsoft като лидер по неуязвимост.

При това положение се налага изводът, че апелът на Вени Марковски да се заменят браузърите и програмите за четене на електронната поща на държавната администрация, е свързан с някакви икономически интереси. Не се ли прави сметка, че замяната на такива фундаментални програми в държавните институции изисква сериозни усилия за преобучение на длъжностни лица и огромен финансов ресурс? Още повече, че организираният именно от държавната администрация пилотен проект в Кърджали за използване на Линукс засега не дава надеждни резултати. Много по-близо до ума е вместо да се заделят средства за въвеждане на нова и непозната за държавните служители система с всички произтичащи от това трудности, усилията да се съсредоточат за осигуряване на допълнителна защита на вече наличната операционна система.
Друг е въпросът, когато се злослови по адрес на Microsoft с цел да се прокарат определени търговски интереси. Любопитното обаче е, че някои от тези, които злосло-вят, използват пиратски копия на тази операционна система на личния си компютър.

Източник: IT in the press


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини