fbpx
7.8 C
София

„Дамски гамбит“ е най-гледаният лимитиран сериал на Netflix

Най-четени

Netflix съобщи, че новият им сериал „Дамски гамбит“ / „The Queen’s Gambit“ е най-гледаната лимитирана поредица в историята на стрийминг услугата, както стана ясно от прес съобщението на платформата в понеделник. Въз основа на собствения си критерий за измерване на популярността, „Дамски гамбит“ е гледан от 62 милиона домакинства през първите четири седмици от пускането му.

За сравнение, тази гледаемост почти се равнява на тази на „Ирландецът“, епопеята на Netflix посветена на мафията, режисирана от Мартин Скорсезе с бюджет 159 милиона щатски долара.

„Дамски гамбит“ е поредица от седем епизода с продължителност от по един час, която разказва историята на едно съвсем ранно осиротялото момиче Бет Хармън (изпълнявана от Аня Тейлър-Джой), което губи майка си по време на пътен инцидент, от който като по чудо остава без драскотина, но мигновено след това, 9-годишната Бет бива настанена в пансион. Сюжетът се развива през 50-те на миналия век, когато транквилантите за деца са били законни и са се раздавали на капсули почти във всяка институция, която се е занимавала с детско възпитание, под претекст, че са „витамини“. Бет, както повечето момиче в пансиона, бързо се пристрастява към ефекта на успокоителните, но скоро се обсебва и от шаха. Всъщност, Бет открива неговото съществуване съвсем случайно в мазето, където чистача и общ работник господин Шайбел съвсем самотно играе шах със себе си. Бързо след проявения интерес, Бет бива посветена в света на шаха от господин Шайбел и се обсебва от играта, а шах партньорът ѝ забелязва изключителния ѝ вроден талант.

Бързо след това виждаме как Бет Хармън започва да побеждава много по-големи от нея тийнейджъри, които играят шах едновременно, като най-смайващото ѝ първо постижение е, че успява да победи цял шах клуб от юноши, докато играе с всички тях едновременно. Междувременно бива осиновена от семейството Уотли, най-вече по желание на госпожа Алма Уотли – нейната осиновителка, която бързо започва да изпълнява роля на личен мениджър, добра приятелка и не на последно място на майка, след като установява, че парите, които Бет носи вкъщи от шах турнири са в пъти повече от тези, които изкарва съпругът ѝ, който междувременно изоставя семейството си и потъва в дълбока за тях неизвестност, след като заминава под претекст, че отива в командировка.

Би било погрешно да кажем, че този сериал е посветен на шаха, тъй като водещата тема в него не е самата игра, а играта като форма на оцеляване и зависимост. Пристрастена от малка към транквилантите, без които не може и през зрелия си живот, и почти останала без живи близки, Бет центрира целия си живот около шаха и оцелява благодарение на него. В случая, режисьорът Скот Франк ни показва развитието на един живот, упован на една дълбока зависимост, без която обаче не е сигурно, че изобщо би имало живот. Всички сме чували за по една такава история, в която протагонистът оцелява, живее, успява да се задържи в света и да преследва цели и постижения, благодарение на една основна зависимост, в която се вкопчва, и на която базира цялото си битие и ежедневие. Класическият пример за такъв случай е ирландският писател Джеймс Джойс, който оцелява благодарение на това, че пише във всеки един възможен миг от живота си, и благодарение на това непрестанно писане успява да оцелее и да не изпадне в тежка психотична криза, към каквато се смята, че е бил силно уязвим.

Джеймс Огъстин Алойшъс Джойс е ирландски писател и поет. Смятан е за един от най-влиятелните писатели на 20 век. Заедно с Марсел Пруст, Роберт Музил и Франц Кафка той е ключова фигура в развитието на модерния роман. Известен е най-вече с романа си „Одисей“.
Джеймс Огъстин Алойшъс Джойс е ирландски писател и поет. Смятан е за един от най-влиятелните писатели на 20 век. Заедно с Марсел Пруст, Роберт Музил и Франц Кафка той е ключова фигура в развитието на модерния роман. Известен е най-вече с романа си „Одисей“.

Отзвук сред зрителите

Едноименният роман, на който е базиран сценария на сериала, е в списъка с бестселърите на The New York Times вече 37 години след излизането му. Според Peter Fiedlander, вицепрезидент на Netflix, от сериала тръгват и редица трендове, които се наблюдават в интернет пространството през последните седмици. Така например, търсенията в Google свързани с шах са се удвоили от излизането на сериала, а търсенията от рода на „как се играе шах“ достигнаха деветгодишен връх, интересът към шахматните комплекти и аксесоари в eBay е нараснал с 250%, а Goliath Games заяви, че продажбите им на шах са се увеличили с над 170%, а броят на новите играчи в chess.com се е увеличил повече от пети пъти. Феноменът е наистина интересен, предвид факта, че в сериала сцените, в които се изпада в конкретика за играта на шах са наистина редки. Като чели зрителят усеща манията, която „Дамски гамбит“ показва и сякаш и той самия желае да се присъедини към тази мания.

Статистиките на Netflix

В продължение на няколко години Netflix беше черна кутия по отношение на статистиките. Компанията преди няколко години обяви, че няма да споделя показатели за гледаемостта и печалбата от продукциите си, но през последната година изглежда платформата смекчи абсолютното си мълчание предвид забележителната популярност, която постигат нейните предавания и филми, като главната причина за това навярно е желанието да привлече вниманието на нови таланти.

Данните за популярността на сериалите на Netflix идва с отказ от отговорност. Първо, те не са независимо проверени, нито са подкрепени с подробни данни от компанията. Netflix е в изключителна позиция, тъй като има възможност да представя само избрани акценти за статистиката за гледаемостта на продукциите си, без да дава допълнителни контекстуални данни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини