Дания стимулира закупуването на 1 милион електромобила до 2030 година

0
400

Парламентът на Дания прие проектозакон за декарбонизация на транспортния сектор. Reuters съобщи, че тази страна дава $407 милиона за стимулиране на своите граждани, като тази сума ще осигури сериозен приток на електромобили на пътищата на страната. Според направените разчети, до края на десетилетието тези допълнителни стимули ще увеличат броя на електрическите автомобили от сегашните 20 хиляди на 775 хиляди. Приетият план за развитие на електрическия транспорт не е статичен и се предвижда през 2025 година стратегията да бъде преразгледана и разширена.

Според новия закон, данъците и сумите за утилизация на старите ДВГ автомобили непрекъснато ще се увеличава. В същото време данъкът за новите бензинови автомобили ще зависи от това, колко емисии от въглероден диоксид създават. Тази система ще замени традиционния данък на автомобил, който досега се определяше според броя конски сили и разхода на гориво.

Министърът на данъчната служба на Дания Мортен Боедсков заяви, че през следващите години цената на електромобилите значително ще намалее и тази реформа на законодателството няма да окаже влияние на икономиката на страната.

Дания осигурява допълнителни данъчни и други стимули за купувачите, закупили първия си електрически автомобил. Освен това страната бързо изгражда мощна инфраструктура от зарядни станции. При реализирането на този план изхвърлянето на CO2 в атмосферата ще намалее със 70% – повече от два милиона тона към 2030 година.

Дания не се ограничава само с електрификация на своя транспорт. Парламентът на страната прие още един закон, според който към 2050 година Дания спира добива на нефт и газ от Северно море. Към днешен ден държавата продава по около 100 хиляди барела суров нефт на ден. Това не е много в сравнение например с Великобритания, която продава над 19 милиона барела нефт.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари