Националното бюро на кредитната история (NBKI) на Русия, съвместно с компанията Mail.Ru Group създаде онлайн услуга за проверка на информацията за потенциалните кредитоискатели от социалните мрежи на компанията.

По този начин Бюрото ще може да събира и анализира потребителската информация в руските социални мрежи ВКонтакте и Однокласники. Информцията е на rbc.ru.

Банките обикновено искат от кредитоискателите предоставянето на максимално пълната информация, която би могла да повлия не решението за кредитиране: кредитна история, платежоспособност, месторабота и още много други. Често банките искат да разполагат и с информацията, която техните клиенти не желаят да споделят, но която е публична: например, информацията от социалните мрежи. Най-често тази информация се набавя по поръчка на кредиторите, от външни технологични компании. По този начин по-добре може да се прецени риска и да се намерят закъснелите длъжници.

Сега NBKI може директно да използва информацията от руските социални мрежи, принадлежащи на Mail.Ru Group. С технологията за събиране на потребителските данни се заема самата Mail.Ru Group и подчертава, че ще се събира единствено общодостъпната публична информация. Не се съобщава как ще се иска съгласието на потребителите за предоставяне на тази информация на банките-кредитори.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари