Личната информация на над 4.9 милиона грузинци е била публикувана в хакерски форум в края на миналата седмица, предава ZDNet.

Сред изтеклите данни се включват пълните имена на хората, домашни адреси, дата на раждане, номера на личните карти и телефонните им номера, като в данните са включени и информация на вече починали хора. По данни от Националния статистически институт на Грузия, към 2019 година, населението на страната е наброявало 3.9 милиона души.

Информацията за случая е предадена за пръв път от Under the Breach, компания, занимаваща се с мониторинг и предотвратяване на инциденти, свързани със сигурността. Самите данни се предлагат под формата на MDB (Microsoft Access database) файл с размер от 1.04GB. Според един от коментиращ разкритието, направено в Twitter, става дума за много стара информация, която се появявала досега онлайн на няколко пъти.

Оказва се обаче, че данните не са чак толкова „стари“ – най-старите са 2011. Компанията алармирала за случая в началото предполага, че става дума за теч от мрежата на местната централна избирателна комисия, но оттам са отрекли това, заявявайки, че някои от данните, включени в масива не биват събирани от нея.

Комисията заявява, че осигурява данните на около 3.5 милиона гласоподаватели, сред които не се включва тази за починалите. Освен това, те не предават данните с цел съставянето на избирателни списъци и не държат някои от тях в системата си. Те допълват, че формата на съхраняваната от тях е различен от този, който е публикуван в хакерския форум и тя не съвпада с информацията, съхранявана в тяхната база данни.

ZDNet са успели да се свържат с хората, отговорни за пробива, които са потвърдили, че информацията не е открадната от избирателната комисия на Грузия. Местните власти са започнали разследване на случая.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари