fbpx
-0.8 C
София

ДАНС вече разполага с данните на всеки ученик и студент

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Министерството на образованието дава пълен достъп на Държавна агенция „Национална сигурност“ до информационните фондове, в които се съдържат данни за всяко дете в предучилищна група, всеки ученик и всеки студент в България. Този достъп трябва да бъде осигурен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това стана възможно с промени в съвместна инструкция между агенцията и министерството. Проектът с измененията беше публикуван за обществено обсъждане през август м.г., а от вторник вече е в сила след обнародване в Държавен вестник, съобщава Сега.

ДАНС ще ползва няколко информационни бази на министерството – регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация; регистъра за завършилите студенти и докторанти; регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления; националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование; информация за движение на децата и учениците.

Координацията на дейностите по осигуряване на този достъп ще се осъществява от специализирана дирекция „Сигурност“ на ДАНС и дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ в МОН. При създаването на нови информационни фондове министерството ще трябва да осигури достъп и до тях. Служителите на агенцията ще влизат в системата на МОН от „автоматизирани работни места“, които ще се ползват единствено за въпросната справочна дейност и „не могат да се използват за достъп до интернет или други мрежи“, пише още в инструкцията. Тези места ще се администрират от специално определени системни администратори на ДАНС. Връзката ще се осъществява чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка). Действията на служителите на ДАНС в тези масиви ще се записват и съхраняват в бази данни към самите масиви.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини