fbpx
1.4 C
София

Данъчни блокираха активите на Nokia в Румъния

Най-четени

Ресурсът Bloomberg, позовавайки се на румънската новинарска телевизионна мрежа Realitatea TV, съобщи за налагането от страна на данъчните власти на Румъния (ANAF) на запор върху всички активи на Nokia, намиращи се на територията на страната. Силовата мярка е породена от огромните задължения на финландската компания към данъчните власти в съседната държава, чийто предполагаем размер е около 10 милиона щатски долара.

Както е известно, на 29 септември Nokia обяви официално за предстоящото закриване на своя завод в Румъния, в който работят около 2 500 души. Провежданото от компанията преструктуриране е свързано с промени в стратегията за развитие на гиганта, както и с понесените през последните месеци загуби.

Поради факта, че финландската компания на практика напуска страната, местните данъчни власти явно са решили да се застраховат. „Решихме да блокираме активите като предпазна мярка, за да се избегне продажбата им, преди Nokia да заплати дължимите средства на бюджета“, заяви ръководителят на ANAF Сорин Блейнар.

От Nokia отказват коментар относно решението на финансовата институция. Засега остава неизвестна и причината за натрупването на дълг към румънската държава с такива размери от страна на производителя. Според версия, лансирана от ресурса Convert News, финландската компания все още не е изплатила на държавата дължимите средства за транспорта на суровините и материалите, необходими за производството на мобилни устройства.

Convert News съобщава също, че съкратените от завода на Nokia работници са получили обезщетение в размер на три брутни работни заплати. За сравнение, напускайки Германия преди време (при прехвърлянето на производството в Румъния), Nokia изплати на служителите от закриващия се завод обезщетение в размер на 30 брутни заплати.

Заводът на Nokia в Жуку, Румъния


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини