Facebook ще строи гигантски нов дата център за нуждите си. Разположен в Сингапур, той ще бъде първи за компанията в цяла Азия и ще ѝ струва 1 милиард долара. Сградата обхваща 11 етажа на 170 000 кв.м. и е проектирана специално за влажното време на островната държава. Новата охлаждаща система StatePoint Liquid Cooling system използва вода, за да охлажда температурата на въздуха, но и пести с 20 процента водния ресурс, необходим за това.

Освен това, Facebook възнамерява да захранва центъра изцяло с възобновяема енергия и работи за монтирането на гигантска инсталация от соларни панели.

Фасадата пък е „дишаща“ и полупрозрачна, позволявайки на хората отвън да надникнат вътре.

В дата центъра ще се съхраняват много от мултимедийните материали на милионите крайни потребители, най-вече от Азия.

Сингапур е избран като локация за сградата по няколко причини. Най-напред, страната вече има установена инфраструктура и широколентов интернет достъп. Бизнес регулациите също са особено благоприятни.

Сградата ще започне да функционира през 2022 г., когато ще заработят първите сървъри. Това е 15-тият дата център на Facebook в света.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари