Истинските любители на криптовалутите разглеждат Bitcoin, Ethereum и Dogecoin като бъдещето на парите. Блокчейн технологията позволява създаването на крипто валути, които работят на принципа на отразяването на транзакции в цифрова книга по анонимен път, който не изисква легитимиране и концептуално не позволява проследяване на притежателите на криптовалути, нито на хората, които оперират с тях, което потенциално би означавало, че криптовалутите могат да се окажат значително по-безопасни, още повече ако станат по-масови, благодарение на милионите компютърни системи, които проверяват и отразяват транзакциите. Но навсякъде, където са намесени пари под някаква форма, злоупотребите не закъсняват.

Както вероятно може би сте забелязали от началото на годината, настоящата 2021 е една от най-волатилните не само за биткойна, но и за почти всички основни и популярни криптовалути. Благодарение на възможността да изпълняват своите схеми за помпане и манипулиране на цените на курса на биткойна, определен набор от влиятелни хора правят огромни богатства за сметка на всички останали, които просто не са оцелили подходящия момент да инвестират в криптовалутите. В техните схеми обикновено се включват всякакви влиятелни лица, чието мнение или поведение би могло да повлияе това на някой друг – в това число инфлуенсъри, които получават големи финансови стимули от задкулисни лица, за да казват на своите последователи да инвестират в определена дигитална валута в определен момент, чрез което носят огромни печалби на възложителите на кампаниите им. След като последователите им започнат да се вслушват в дадените им съвети и започнат да купуват, това неизбежно води до покачване на цената на криптовалутите, в който момент определени други лица, които имат интерес от движението на крипто пазара, които често са самите първоначални възложители на целите схеми, за които споменахме по-рано, но не във всички случаи, започват да продават части от своите крипто активи, което им носи огромни печалби, които идват за сметка на всички останали хора, които са се опитали да спечелят от крипто вълната.

Така тези схеми стават все по-успешни и по-успешни, а последиците и ефектите от тях все по-силни, тъй като популярността на криптовалутите неимоверно расте. Така резките колебания успяха за отрицателно време да стопят спестяванията и инвестициите на едни, като в същото време направиха милионери други. Дори Dogecoin, криптовалутата, създадена на шега, привлече особено внимание сред потребителите, благодарение на популярността, която ѝ придадоха някои високопоставени фигури като изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск, който започна да привлича внимание към нея в рамките на конференция от края на миналата година.

По-рано този месец организацията FaZe Clan успя да противодейства и да прекрати мащабна акция по манипулиране на крипто пазара, маскирана като благотворителна акция, в която малка група хора прибираха десетки хиляди долари.

С криптовалутите, които стават все по-лесни за разработване, измамниците се възползват от хора, които са впечатлени и повлияни от постоянните новини за покачване на курсовете на криптовалутите и високите очаквания, които много инвеститори, анализатори и публични фигури залагат на тях, водени от страха си да не пропуснат шанса да живота си да забогатеят от новите активи, опитвайки се да хванат духа на времето.

Ето затова трябва да познаваме някои базови факти за т.нар. „крипто трамплини“

Крипто трамплините работят на един прост принцип, който на английски се описва по следния прост начин: „pump and dump“ или „помпай, докато пазарът изхвърли“. Всъщност подобни практики изобщо не са новост или прецедент – на практика подобно нещо се наблюдава от десетилетия на пазара на всякакви ценни книжа на компании и всички други активи, които се продават под формата на свободна търговия. Но въпреки че са добре познати на опитните финансисти и търговци на борсите, подобни практики изненадват и заблуждават хора, които просто са повлияни от целия шум около криптовалутите и искат на всяка цена да опитат и своя късмет.

Измамниците, които имат интерес да надуят цената на даден актив, започват да създават цялостна PR, медийна и информационна кампания за него, чрез която искат да го представят в определена светлина, да мобилизират определени действия от страна на възможно най-широка аудитория, като в крайна сметка целта им е след като генерират интерес, да привлекат все повече хора към действия. След като инвеститорите, които излизат на пазара без никаква предварителна подготовка започнат да купуват дадения актив, бил той акции на определена компания или криптовалута, то неизбежно, съгласно закона за търсенето и предлагането, цената на този актив започва да се покачва. Когато цената достигне определена точка, измамниците, които вече са се запасили предварително с големи количества от дадения актив, когато пазарната му цена е била ниска, започват да разпродават своите наличности с изключително резки темпове. Това веднага води до рязко падане на цените и генериране на огромни печалби за измамниците, които идват от джобовете на всички други, които са започнали да купуват под влиянието на техните кампании, но не са успели като тях да уловят правилния момент, за да продадат и също да излязат на печалба, което далеч невинаги е възможно предвид скоростта, с която измамниците правят своите машинации. Всъщност използването на етикета „измамници“ за тези предприемачи, които описахме, не е особено коректно, тъй като на практика в описаните техни действия се състои играта на всеки стоков инвеститор, тъй като фондовата борса и публичната търговия на каквито и да било активи, в крайна сметка си остава „игра с нулева печалба“ – в нея се се произвеждат стоки или услуги, за да може стойността ѝ да расте, поне не и в нейния затворен кръг, така че за да успее една страна на генерира печалби някъде по света, е необходимо друга страна да започне да губи пари, които да отидат при първата – това е наистина неизбежен борсов закон.

Филмът с участието на Леонардо ди Каприо „Вълкът от Уолстрийт“ описва подобна скандална измама с „надуване и изхвърляне“, проведена от инвестиционната компания Stratton Oakmont през 90-те.

Как работи това с криптовалутата?

На практика не много по-различно, отколкото с акциите или който и да било актив.

„С нарастването на цените създателите на подобни трамплини започват да изхвърлят активите си във връхната точка на създадения от тях балон, което води до срив на цената, който оставя всички купувачи с едни обезценени активи, таейки надежди някой ден техните вложения отново поне да си върнат първоначално вложената стойност“, казва Дъглас Хорн, главен архитект на Telos Core Developers.

И докато при конвенционалните активи, като акциите на компании например, в много случаи има не един играч, а няколко наистина силни страни, които крепят състоянието на котировките, то някои анализатори и експерти поне успяват да предвидят до каква точка ще достигне съответния балон, преди да се спука, тоест преди цените рязко да тръгнат надолу. При криптовалутите обаче се оказва, че е възможно дори само един единствен човек да движи целия пазар и да прави машинации, от които да трупа солидно състояние.

Въпреки всичко това, тези факти не означават, че инвестирането в криптовалути няма смисъл и че положението с техните курсове един ден няма да стане по-стабилно: на практика за всички, които вярват в дългосрочния прогрес и възможности за биткойна и останалите криптовалути, няма лош момент за инвестиране – дори в първите месеци или дори година от своите инвестиции да отчитат загуби, ако в действителност намират стойност и вярват, че обещанията и заявките, които дават криптовалутите са реализируеми един ден, то от инвестициите им ще има смисъл. Друг популярен метод за инвестиране в криптовалути, без закупуване на силно волатилните им представители, е чрез участие в самото им добиване, познато още като майминг (minning). Това е процес, в който потребителите предоставят част от своите компютърни ресурси на блокчейн мрежата на съответната криптовалута, които биват използвани за проверяване, отчитане и поддържане на транзакциите и цялата система, като в замяна на това при определен извършен набор от операции, те получават възнаграждение под формата на самата криптовалута. За да осъществяват тази дейност, крипто предприемачите е необходимо да инвестират в закупуване на техника с високи графични изчислителни способности (за повечето криптовалути). Така инвестициите се изразяват в хардуер и съответната изразходена електрическа енергия, която е съществен фактор при този тип дейност. В крайна сметка на практика дори да се окаже, че крипто инвестициите не са вашето нещо, инвестирайки в хардуер, ще разполагате с материално-веществен актив, който може да използвате за други цели или да продадете, макар и амортизиран. С проблемите, с които се сблъскаха миньорите на криптовалути в Китай, към момента добивът е една идея улеснен.

Освен това, винаги е важно да не инвестирате повече от това, което сте готови да изгубите. За да избегнете изпадане в тежко икономическо състояние или значително влошаване на начина и качеството ви на живот, то е редно да разглеждате всички инвестирани от вас средства като окончателно напуснали вашия бюджет. Реализирането на печалби и дори изплащането на определени активи никога не е гарантирано, независимо колко е голяма тяхната стойност или какво обезпечение стои зад тях. Затова не се превръщайте в следващия последовател на крайните, леко съмнителни ентусиасти, които продават цялото си семейно имущество – в това число личните си автомобили, дома си и всички вещи, които определят като ненужни, с очакването, че ще се превърнете в следващия крипто милионер или дори милиардер… Шансът да се разделите завинаги с най-необходимото си имущество е в пъти по-голям.

И накрая, внимавайте с всеки инфлуенсър, когото може да следвате, когато той започне да говори прекалено много на последователите си за определена криптовалута, особено ако не е проявявал никакъв интерес към нея досега и да не сте чували нищо от него по този въпрос. Много често инфлуенсърите са склонни да заливат аудиторията си с реклами на продукти и услуги, от които нямат никаква представа, просто такава е най-актуалната им поръчка. Бъдете особено скептични към инфлуенсъри или предприемачи, които рекламират определена платформа за търговия с дадена крипто валута и дават инвестиционни съвети на последователите си – обикновено зад тази тяхна дейност стои солидно финансиране от страна на въпросната борса, която иска просто да предложи на възможно повече хора услугите си, тъй като печели във всички ситуации – независимо дали вие губите или печелите от инвестициите си. Ако смятате да приемате финансови съвети, правете го от професионалист, а не от някой, който е добър във видео игрите, в разказването на истории по забавен начин под формата на видео влог, в създаването на интересни гримове и какво ли още не…

 

 

Абонирай се
Извести ме за
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари