Поръчките на Amazon се изсипват от складовете по целия свят, докато хората се втурват да купуват коледни подаръци и да се възползват от сделките на Черния петък.

Но в тези дни, когато изпълняват огромните поръчки, така наречения пиков сезон, за работниците, които обслужват машината за пари, Коледа не е особено празнична.

За тях, това означава дълги часове упорит труд и някои трудни решения.

Млада жена, която работи в склад на Amazon в САЩ, описва как кара стотици километри, за да остави детето си с неговия баща за целия коледен сезон. Нейният график не дава ѝ оставя възможност тя да се грижи за него.

Тя публикува снимка на себе си и детето си в колата им в група във Facebook.

От BBC са получили достъп до групата, която има 20 000 членове, където работниците на Amazon обсъждат работата, живота и условията на труд в структурите на компанията.

Amazon настоява, че плаща едни от най-високите заплати в брашна и условията на труд в складовете им са много добри.

Джеф Безос, изпълнителен директор и до скоро най-богатият човек в света, се противопостави на призивите за обединение.

Групата във Facebook очертава сложна картина във фирмата.

Много хора казват, че се страхуват да не бъдат уволнение.

Някои, но не много от групата изглежда са доволни от работата си, много хора оцветяват ежедневната и сурова рутина с черен хумор, миймове и видео клипове – все признаци на отчаянието на работа. Понякога споделят добри новини за промоции или шефовете спонтанно им купуват пица.

Един потребител е публикувал видео на живо от последните протести в слад в Стейтън Айлънд, в който протестиращите се оплакват от лоши условия на труда.

Първият коментар под него гласи: „Те ще съберат имената на протестиращите и тези, които надават вой, до шест месеца няма да работят в Amazon“. Демократично, а?

Други изтъкват, че изглежда не е имало голяма тълпа, като някои казват, че са съгласни със сантимента, че е „глупаво“ да протестират.

Amazon каза пред BBC: „По-малко от петима партньори на Amazon участваха в протестното събитие в Стейтън Айлънд с всичките ни над 4500 служители на пълен работен ден. Беше очевидно, че външна организация използва нашите сграда и структура и предстоящите празници, при които продажбите на дребно скачат, а съответно и работата, за да повиши собствената си популярност и да разпространява дезинформация“.

„Не повече от пет смъртни случая на работа“ ?!

Една жена в отпуск, поради смърт на близък е загрижена дали няма да остане без работа, когато се върне, защото не е сигурна колко пъти е разрешено тя да „напуска“ работа (в неплатен отпуск) за семейни погребения. Тя търси съвет в групата. Един потребител отговаря „Не повече от пет смъртни случая“.

Amazon отговаря: „Служителите имат възможност за използване на неплатен отпуск и сами избират кога и за какво да го разпределят, ако желаят“.

Друг човек от групата твърди, че заплащането му е само 20 долара за работа допълнителен ден извън графика, докато при отсъствие поради заболяване, от заплатата му се одържат 198 долара!

Друга жена описва преживяна автомобилна катастрофа, докато е пътувала за работа. След продължително болнично лечение, тя се свързва с компанията, за да покаже документите си за освобождаване от работните задачи и да „докаже“ на мениджъра HR, че има основателни причини да не е на работа.

Въпреки че лекарят ѝ предписва почивка в леглото от два до четири дни, жената казва, че е била посъветвана да се върне при своя мениджър и да започне смяната си, четири часа след като е била лекувана. Ако това не се случело, отсъствието ѝ щяло да се счита за неплатен отпуск, независимо че е поради заболяване.

При искане на коментар по този случай, Amazon заяви, че не може да коментира конкретни случаи без имена и BBC реши да не разкрива самоличността на хората от групата, които са се оплакали.

Постът на жената получава смесен отговор. Една друга служителка ѝ казва, че трябва да заведе съдебен процес, казвайки ѝ, че най-вероятно шефовете ще ѝ предложат споразумение, след като тя отнесе въпроса до съда.

Друг обаче казва, че тя е използвала всичките си дни платен отпуск и заради това няма право да ѝ бъде заплащано отсъствието, независимо че е поради общо заболяване.

Това, което никой не казва, е, че тя трябва да отнесе случая си до работническия съюз.

Наскоро на посещение в център за изпълнение на летището в Манчестър, журналист попита генералния мениджър Нойл Травис защо фирмата му толкова върло се обявява против работническото обединение.

„Ние осигуряваме водещи в отрасъла заплати и обезщетения и се занимаваме директно с нашия екип. Предпочитаме да чуем директно от тях по отношение на това дали има някакви проблеми или нещо, което искат да споделят с нас, дали има нещо, с което можем да им помогнем или да направим за тях“, каза той пред журналиста.

„Имаме форум, който представя хората в сградата. Предпочитаме просто да водим директни разговори с хората, които работят тук, и това беше доста добре прието и уважено от нашите екипи.“

Обединеното събрание на GMB на Обединеното кралство каза за отговора на г-н Травис: „Шефовете на Amazon заравят главите си в пясъка, ако мислят, че тук няма проблем. Условията са ужасяващи“.

„Техният форум очевидно не е подходящ за пространство за свободно изразяване на работниците. Amazon трябва да заобиколи масата GMB и да обсъди начините да направят работните си места по-безопасни и да дадат на служителите си право на независим глас.“

Amazon парира, описвайки съюза като „самоцелни критици с голям интерес да разпространяват дезинформация по адрес на Amazon“.

„Истината е, че Amazon вече предлага заплащане водещо в индустрията, всеобхватни ползи, както и безопасна и модерна работна среда.“

Произшествия и инциденти

Искането за свобода на информацията, изпратено до изпълнителния директор на Великобритания по въпросите за здравето и безопасността и споделено от Би Би Си, предполага, че съобщенията за сериозни инциденти на сайта на летището в Манчестър са се удвоили през последните три години – от 10 през 2016 – 2017 на 22 през 2018 – 2019 г.

Докладите включват случаи на нарушения в костите на работниците в следствие от падания, удари, сътресения, както и редица психологични и психични проблеми, породени от условията на труд, на които са подложени.

Междувременно в САЩ нарастват доказателствата, че условията на труд могат и има как да бъдат подобрени.

Комитетът за управление на безопасността и здравето на Ню Йорк казва в своя неотдавнашен доклад Time Off Task, че служителите на дистрибуционния център в Стейтън Айлънд са били насърчавани да работят по-бързо и да ограничават почивките, което е причинило физическа болка в 66% от 145-те анкетирани работници.и

Amazon отхвърля проучването като „предубедено“ като заяви, че 145 работници за тях не са представителна извадка.

Но ексклузивен доклад от техническия уебсайт Gizmodo предполага, че собствените данни на Amazon, представени на OSHA, разкриват „потресаващи“ проценти на наранявания в склада.

Според един адвокат те са по-високи от средните за страната складове и отрасли, за които е известно, че са опасни, като събиране на отпадъци и полицейска дейност.

В отговор Amazon заяви пред BBC, че „моментната снимка на записите от наранявания“ е подвеждаща, добавяйки, че инвестира много в безопасност.

„Има драматично ниво на недостатъчно записване на инциденти и недобър контрол на безопасността в целия бранш. Ние разпознахме това през 2016 г. и започнахме да заемаме агресивна позиция по отношение на регистрирането на наранявания и работни инциденти, независимо колко големи или малки са били те, тъй като поставяме безопасността и здравето на служителите си на първо място.“

Миналия месец работник почина в склад на Amazon в Охайо. Въпреки че Били Фойстър е имало предишно сърдечно заболяване и няма предположение, че смъртта му е причинена от работата там, се твърди, че колапсът му в началото е останал незабелязан, а колегите му са били накарани да си вършат работата и да не се занимават с него.

Във Facebook групата, която BBC анализира, хората, които твърдят, че са работили заедно с него, казват, че преди седмица той е посетил медицинската клиника на склада, оплаквайки се от силни болки в гърдите, но не му е даден отпуск по здравни причини.

Amazon заявява, че са „дълбоко наскърбени от загубата на един от нашите служители. Били Фойстър преживя личен медицински инцидент на работното място и загуби съзнание.“ Тук редица потребители се питат – фактът, че служителя е имал лични здравословни проблеми, оправдава ли това, че Amazon е една безчуствена компания, която поглъща работници на конвейер?

На стената на центъра по изпълнение на поръчките на летището в Манчестър е изобране работна пчела – символ на самия Манчестър от 1800-те години, когато градът е бил пълен с текстилни заводи, обикновено описвани като „кошери на работа“, заедно с работниците – пчелите.

Работните пчели

Центровете за изпълнение на Amazon са еквивалента на текстилните заводи на дигиталната индустрия и неоспоримо условията на труд в тях са значително по-добри, отколкото тези в старите текстилни складове.

Освен това, центърът е много по-автоматизиран, отколкото очакваме. Няма я психологичната картина на стотици хора, прегърбени над работни станции – всъщност има много повече роботи, отколкото хора, на етажа, който журналистът на BBC получава възможност да посети.

Наскоро Тръмп разкритикува Amazon, че се възползва от изключително облагодетелствано положение от страна на Американските пощи и призова държавния куриер да наложи допълнителни такси за техни пратки, тъй като според него, Джеф Безос и инвеститорите на Amazon трупат несметно богатство на гърба на американеца. Освен това, компанията е изправена пред редица антитръстови разследвания, заедно с останалите технологични гиганти, а от своята страна бива разследвана и за безопасността на продаваните стоки, както и за качеството и надеждността на продуктите, които предлага. Наскоро бяха свалени стотици артикули, които по някакъв начин са допуснати в платформата, но далеч не отговарят на стандартите за безопасност и контрол, които трябва да прилагат.

Огледай Amazon

Главният мениджър г-н Травис посочва, че компанията провежда публични туристически обиколки, като членовете на обществото и учениците са поканени да видят условията на работа с очите си, ако решат да работят там.

За това е добре да имаме предвид, че Коледа не е празник за всички. Джордж Монбио, известен британски писател, казва по повод безумието на Коледната консуматорска култура:

Няма нещо, от което да имат нужда, което вече да не притежават, нито дори да искат. Затова им купете фигурка на британската кралица със соларно захранване; чесачка за корем; посребрена чашка за сладолед; „забавна“ надуваема проходилка за възрастни; пластмасова електрическа играчка на име „Псуващата костенурка Тери“; или – и намирам това за някак показателно – карта на света за изчегъртване с монета.

На първия ден след Коледа те изглеждат забавни, на втория – скучни, срамни на третия и т.н. На двадесетия вече са на боклука. За тридесет секунди съмнително забавление или хедонистичен стимул, който трае не повече от вдишване на никотин, потребяваме материали, които ще окажат влияние върху идните поколения.

В своя филм „История на нещата“, Ани Леонард разкрива, че от материалите, извиращи от консуматорската икономика, само 1% остават в употреба шест месеца след закупуването им . Дори вещите, които сме очаквали да издържат, скоро биват обречени на унищожение – заради планирано застаряване (бързо повреждане) или общоприето застаряване (ставайки немодерни).

Но много от продуктите, които купуваме, особено по Коледа, не могат да излязат от употреба. Този термин предвижда загуба на полезност, докато те не са от полза още от самото начало. Тениска с вградена дръм машина; говореща касичка с лика на Дарт Вейдър от Междузвездни войни; калъфка за Айфон във формата на ухо; охладител за един кен бира; електронен обезвъздушител за вино; отверка с вградено дистанционно управление за телевизор; паста за зъби с вкус на бекон; танцуващо куче: не се очаква никой да ги използва, камо ли да ги погледне след Коледа. Те са проектирани да предизвикват благодарности, може би кикот, а после да бъдат изхвърлени.

Безсмислието на даден продукт се измерва с дълбочината на неговите въздействия. Редките материали, сложните електроники и енергията, нужни за изработката и транспортирането, са преплетени, втъкани и комбинирани в смес от чиста безсмисленост. Когато вземем предвид изкопаемите горива, които извличаме от други страни, производството и консумацията са отговорни за повече от половината от въглеродния диоксид, който произвеждаме . Унищожаваме планетата, за да правим термометри за баня със соларно захранване и настолни „луди голфаджии“.

Изпечете им торта, напишете им стихотворение, целунете ги, разкажете им виц, но спрете да унищожавате планетата, само за да кажете на някой, че ви е грижа за него. Всичко което показвате е, че не ви е.

Има ли етично бъдеще Amazon и дали компанията някога ще се вслуша в гласа на служителите си, предстои да разберем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари