Да разгледаме как работи новото групиране на табове в Google Chrome

6
1310

Много от хората, които четат това, имат проблем с безкрайно многото едновременно отворени табове в браузъра си. Понякога не усещаме как отваряме толкова много различни раздели, дори когато не правим нещо кой знае какво. Не обичаме и да ги затваряме. Щом сме отворили нещо, то значи е важно, макар и не непременно сега.

Няма как да е и по друг начин – живеем в свят, в който почти всичко se преобразува в уеб страници

Google работи над решение за този проблем – в Chrome. Става въпрос за функция, чрез която можем да групираме отворените табове. Въпросната опция вече е налична в бета версията на браузъра и сега ще я разгледаме, благодарение на ArsTechnica.

Имало е и предишни опити за групиране на разделите, но това тук е най-доброто към момента. По същия начин, по който Chrome наложи нова представа за разделите и въобще външния вид на браузъра, сега може би ще видим нова революция. Със сигурност скоро ще видим как конкуренцията копира този способ.

Как се групират разделите?

Много е просто. Натискате с десен бутон върху някой таб и избирате „Add to new group” (Добави към нова група). Появява се сива точка до въпросния раздел. Когато натиснем с десен бутон върху нея, можем да изберем друг цвят и да поставим име на групата.

Самото име на групата изглежда доста подобно на раздел. Стои много добре сред другите раздели. Цветът се използва за цветова координация. Настоящият таб бива отбелязан с него и една цветна линия продължава, отбелязвайки всички останали табове от дадената група. Така лесно можем да се прехвърляме в други раздели от групата и да не ги бъркаме с такива, които не са групирани или са част от друга група.

Можем да местим групата по лентата, или пък изцяло да я отделим в нов прозорец на браузъра. Единственото, което липсва към момента, е възможността за минимизиране на групите до един бутон. Ще е добре, ако с двоен клик можем да сгъваме и разгъваме групите.

След като имате група, всички дъщерни табове автоматично се появяват в нея. Например, ако търсите в Google и отваряте няколко страници, те ще останат в групата. Ръчно можем да добавяме нови табове към групите с десен клик или влачене.

Групирането на раздели много вероятно ще се появи в скорошна стабилна версия на Chrome

Надяваме се да има още подобрения по него. Ако искате да го тествате в настоящата му форма, може да се сдобиете с бета версия на Chrome от тук. Инсталацията ще създаде втора версия на Chrome и това няма да засегне вашата настояща стабилна такава.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари