Да „разплетеш“ Мрежата

0
46

Тези дни в интернет пространството се появи интригуващо четиво насочено към представителите на Националната агенция по сигурността на САЩ (National Security Agency, NSA). В него се разкриват в подробности не толкова известни механизми за използване на интернет търсачките като тази на Google и Yahoo и други методи за търсене на информация в Мрежата. Интересното четиво, което заема внушителния обем от 651 страници е издадено през 2007, но въпреки че много от посочените ресурси и техники да са поостарели или изчезнали от киберпространството, то основните неща, които се споделят в документа са валидни все още.

Появата на секретния доскоро документ в публичното пространство се осъществява благодарение на организацията MuckRock, която помага на журналисти и други специалисти да направи широкодостъпни документи от различен характер благодарение на Закона за свобода на информацията в САЩ. Разсекретеният документ хвърля светлина върху някои от техниките, които ползват представителите на NSA при работата си в киберпространството.

Авторът на „Да разплетеш мрежата. Ръководство по търсене в Интернет“ представя различните търсачки, механизмите, по които осъществяват търсенията, основните техники и някои недотам известни методи. Особено интригуващи са страниците за Google и по-точно Google Hacking, където се представят именно такива малко известни техники за търсене, които могат да доведат търсещия до интригуващи резултати, някои, които не би трябвало да присъстват в общото виртуално пространство.

Авторът подчертава, че това не са криминални техники и hacking тук бива използвано не като незаконно компрометиране или кражба на информация, а като усъвършенстване на съвсем легална технология, като припомня, че наличието на конфиденциална информация, която е индексирана от интернет търсачката е грешка на организатора на ресурса, а не на търсещия информацията.

В книгата се отделя и внимание на „невидимата част“ от Мрежата или Deep Web. Тази част, която остава неиндексирана, а също така и уеб места, които действат като портали за подобни ресурси, които остават встрани от интереса на големите търсачки. Тук обаче не става дума за Dark Web пространството, известно с това, че често е средище на хора с криминални намерения – място, което „живее“ под повърхността на WWW. В книгата става въпрос за използването на ресурси като Internet Archive, OAlster и някои други страници, някои от които днес са вече неактивни, като помощно средство за проучване и анализ.

В друга глава става въпрос за използването на новинарските ресурси, технологични уебстраници и RSS за задълбочено търсене на информация. Специално място е отделено на използването на специализирани ресурси в Мрежата за търсене на имейли, факс и телефонни директории, а също така и търсене чрез видео ресурси.
В последните глави е отделено място на разяснителна информация за начина на функциониране на WWW и опазване на конфиденциалността на специалиста във виртуалното пространство.

Без съмнение интересно четиво, макар и леко поостаряло, „Да разплетеш мрежата. Ръководство по търсене в Интернет“ предоставя не само интригуваща информация за начините за търсене в Интернет и функционирането на търсачките в Интернет, но и поглед върху работата на съвременния кибершпионин без да бъдат прекрачвани легалните ограничения на закона и управляващите механизми на Мрежата днес.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари