Германският провайдър Posteo блокира електронната поща [email protected] на хакера, отговорен за вирусната епидемия с рансъмуера Petya/PetrWrap. По този начин, дори и жертвата да изпрати исканата биткойн сума, няма как да съобщи за това на хакера и няма как да получи декриптиращия ключ от него.

Ние не можем да търпим злоупотребите с нашата платформа: незабавното блокиране на пощенските акаунти, използвани за злоупотреби, е необходима мярка от страна на провайдърите“ – се казва в съобщението на Posteo.

Според инструкциите на рансъмуера, жертвата трябва да изпрати биткойни със сума $300 на адрес 1Mz7153HMuxXTuR2R1t78mGSdzaAtNbBWX и с имейл да съобщи на хакера своя идентификатор на електронния портфейл за да получи персоналния ключ. Но сега връзката с хакера е невъзможна.

Експертите са единодушни, че за всяка жертва е необходим уникален ключ за декриптиране. Към днешен ден 41 жертви са изплатили 3,75188571 BTC или около $9442.

Но не всички одобряват това решение на немския провайдър. „Идиоти… Премахването на пощенския акаунт няма да спре заразяванията, но сега жертвите гарантирано ще изгубят своите файлове, дори и ако искат да ги запазят като заплатят“ – се казва в туитъра на антивирусната група MalwareHunterTeam.

Но много други са на мнение, че това е правилният подход и престъпниците трябва да знаят, че техните електронни пощи ще бъдат блокирани и няма да получат никакви пари.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари