Да си припомним с малко носталгия как изглеждаше Windows 95

25
3211

Windows 95 за своето време е операционната система на Microsoft от следващо поколение. Тя предлагаше съвсем нов потребителски интерфейс, поддръжката на дълги имена на файловете, 32-битови приложения и още много други промени. Някой от компонентите на Windows 95 се използват и до днес. Нека да си припомним как изглеждаше тази ОС и да я тестваме в наши дни.

Инсталирането

Инсталирането на Windows 95 на съвременен персонален компютър може да се окаже твърде сложно. Но това всъщност не е и необходимо, понеже тази операционна система много добре работи във виртуална среда. Windows 3.1 перфектно работи в средата на DOSBox и може да се стартира в произволна папка.

Но DOSBox официално не поддържа Windows. Има начин за инсталирането на тази ОС и в DOSBox, но е много по-лесно да се използва пълнофункционална виртуална машина. Аз ще използвам Oracle VirtualBox, понеже тя е безплатна и може да бъде инсталирана на който и да било по-съвременен персонален компютър.

За инсталирането на Windows 95 са необходими две неща: зареждаща дискета и файловия образ на CD на Windows 95. Това всъщност са два файла, които могат да бъдат изтеглени онлайн. Създадох нова виртуална машина със 128 MB оперативна памет и 2 GB хард диск:

Параметрите на Oracle VirtualBox

В самото начало е необходимо да заредим от дисковия образ на дискетата и да създадем отделен дял на диска с помощта на помощната програма fdisk и това ще бъде нашият диск С. След това този диск трябва да се форматира и на него да се копират всички файлове от компактдиска на Windows 95 в този диск. Неизвестно защо във виртуалната среда, при инсталирането не се намират някой файлове при директното стартиране на дисковия образ.

И така, сега сме готови да започнем:

Инсталационната програма на Windows 95

Всичко изглежда много добре, но след рестартирането получаваме Windows protection error:

Всъщност, това е един много добре познат проблем, който възниква при процесори с честота над 2,1 GHz. Една от причините е, че максималното значение, което може да бъде записано в една int32 променлива не може да бъде повече от  2 147 483 647 – през 1995 година никой не е мислел, че Windows ще работи с централни процесори с толкова висока тактова честота. За щастие, за решението на този проблем компютърни ентусиасти създадоха специалния пач FIX95CPU_V3_FINAL.ZIP:

Интерфейсът на FIX95CPU

След неговото инсталиране Windows 95 започва да работи без никакви проблеми:

Навярно си спомняте първото стартиране на Windows 95

Потребителският интерфейс

Редица елементи на потребителския интерфейс за първи път се появиха в Windows 95 и съществуват, и се използват, и до днес:

  • Стартовото меню (Start). Интересно е, че Microsoft многократно се опита да промени неговия дизайн, но и сега, цели 25 години по-късно, това класическо меню както преди е с нас. Между другото, клавиатурите от това време нямаха специалния клавиш Win, но клавиатурната комбинация Ctrl+Esc работи и в ОС Windows 10
  • Другият класически елемент е таскбарът с часовника иконките в долния десен ъгъл на екрана
  • Кошчето (Recycle Bin), таскбара в долната част, Command Prompt и още много други

Някои елементи, като например Device Manager през изтеклите 25 години буквално не са се променили. По-долу е показана изображение, на което отляво е Windows 10, а отдясно – Windows 95.

Интересен момент е, че в програмния прозорец Shut Down има възможност за рестартирането на компютъра в MS-DOS режим:

Този функция вече я няма, но в Linux например, си остана възможността за излизане в режим на конзола.

Като цяло потребителският интерфейс на Windows 95 дори и днес изглежда познат и удобен, което е за учудване, като се има предвид колко години са изминали.

Интернет

През 90-те години интернет бе технология на върха на прогреса и Windows 95 поддържаше модемна dial-up и Ethernet връзка:

По това време най-популярно бе използването на модем и обикновена телефонна линия. Модемът бе устройството, което свързваше компютъра с интернет провайдъра. В самото начало на осъществяване на връзката, двата модема обменяха информация за качеството на телефонната линия и каква максимална скорост за обмен на данни могат да постигнат. При осъществяването на модемната връзка се чуваха специфични звуци, които се различаваха в зависимост от скоростта на обмена на данни и опитните потребители можеха да определят качеството на връзката по звука. Скоростта обикновено бе в рамките от 3 до 4 KB в секунда и за зареждането на именно тази уеб страница в браузъра биха били необходими няколко минути. Освен това, когато потребителите бяха онлайн, телефонната линия бе заета.

Иконката на уеб браузъра в Windows 95 се наричаше просто интернет (The Internet), но при кликване върху нея все показваше Microsoft Internet Explorer, който все още не е изчезнал. Домашната страница по подразбиране бе http://home.microsoft.com, но към днешен ден тя не е достъпна.

Очевидно е, че този браузър не може да поддържа HTTPS и повечето от съвременните сайтове няма как да бъдат отворени. Може да бъде посетена страницата www.google.com, но тя не се показва правилно:

Но HTTP връзката работи и успях на своя компютър да стартирам локален HTTP сървър с помощта на командата python -m http.server 80 за преглед и изтегляне на файлове чрез браузъра на Windows 95. Това е един сравнително лесен начин за обмен на файлове без да се налага създаването на общи папки.

Друг популярен браузър от това време бе Netscape Navigator, но той също не се справя със съвременните уеб сайтове:

Netscape Navigator

Windows 95 предоставя възможности за включването към онлайн услугите Microsoft Network:

Съвсем логично, опитът за регистрация приключва с отказ.

Позабравеният към днешен ден протокол Gopher бе създаден през 1991 година. Gopher линковете могат да бъдат отваряни с помощта на Internet Explorer в средата на Windows 95. Някой ентусиасти и до днес поддържат работата на онлайн услугите gopher. Аз успях да отворя gopher://gopherddit.com, но вътрешните линкове бяха недостъпни:

Да си припомним, че през 1996-та година излезе ICQ – първата програма за мигновен обмен на съобщения, като програмите от този род бе прието да наричаме месинджъри. Днес за нас е съвсем обикновено да сме онлайн и да участваме в чат сесии на Slack или WhatsApp, но през 1996 година това бе една съвсем нова концепция. Преди много години имах ICQ номер, но сега не мога да си го спомня. Опитах да си направя нова регистрация, но не се получи – сървърът е вече изключен.

Между другото, към днешен ден този проблем е дори още по-важен. В наше време повечето онлайн услуги се намират в уеб пространството и електронния облак, и може да се предположи, че всички смарт устройства, които използваме днес, след 25 години няма да можем дори да включим.

Но като цяло е интересно да се види, че Windows 95 може да се свързва с интернет. Само че тази връзка към днешен ден е на практика безполезна – през последните 25 години уеб стандартите отидоха толкова напред, че над 99% от сайтовете е невъзможно да се отворят с този толкова стар софтуер. Мога да подам пинг към някой сайт и на практика това е почти всичко, което е достъпно.

Софтуерът

Windows 95 е 32 битова операционна система и създаденият за нея софтуер на теория може да се стартира (с някои ограничения) и в средата на съвременните операционни системи. Разбира се, обратното не е вярно – новите приложения не могат да работят в ОС Windows 95 поради съвсем различните версии на API и поради липсата на редица програмни библиотеки. Така че Windows 95 може да изглежда като почти всяка друга Windows, но от друга страна тя е твърде стара за стартирането на който и да било съвременен софтуер. Нека да направим някои тестове.

Новият по това време 32-битов Microsoft Office излезе през 1995 година и включваше приложенията Word, Excel и PowerPoint. Всичките тези програми се предлагат на пазара и сега. Интересно е да видим специалния панел в дясната част на десктопа за бързото стартиране на някои програми. Той се появи във Windows 98, но работи и в средата на Windows 95.

Adobe Photoshop 5.0 излезе през 1998 година и стана първата версия, създадена за Windows 95 – предишните бяха за Windows 3.1. Някои хора са на мнение, че неговата функционалност би била достатъчна за повечето днешни потребители.

Photoshop 5.0 не може да отваря RAW файловете от цифровите фотоапарати и камери, но повечето функции за редактиране на фотографиите (слоевете, кривите филтрите и т.н.) са си в него. Доста забавно е да видим, че дизайнът на Photoshop през последните 25 години не се е променил особено много.

Популярният музикален плеър Winamp 0.99 излезе през 1997 година, като размерът на цялото приложение бе едва 146 KB. Към днешен ден само екранът на интерфейса на съвременния плеър е по-голям.

По това време на практика всеки потребител имаше колекция от MP3 файлове на своя диск, а Winamp едно от най изтеглените приложения за Windows. По това време нямаше стрийм услуги.

Програмирането

Първият популярен програмен език бе създаденият от Microsoft през 1975 година BASIC. 20 години по-късно BASIC както преди е достъпен в екосистемата Windows, но вече като един универсален продукт с име Microsoft Visual Studio. Версия 5.0 излезе през 1997 година и включваше няколко програмни езика – Visual Basic, Visual C++ и други.

Visual C++ даваше възможност на програмистите да създават нативни 32-битови приложения за Windows. Можеше да се създаде чисто Win32 приложение, включващо функцията wWinMain, обработваща всички съобщения на програмните прозорци (документацията и досега е достъпна онлайн). Имаше възможност за използване на библиотеката MFC (Microsoft Foundation Classes), която изключително много опростяваше работата и живота на разработчиците.

Visual C++ даваше възможност за писане на сорс код, за създаването на ресурси и още много други.

Като цяло, задаването и настройката на проекта, както и параметрите на компютъра не са се променили особено много:

Дебъгерът и по днешните стандартни е доста функционален:

Спокойно можем да стартираме създаденото от нас приложение. Интересно е, че неговият размер е едва 10 KB:

През 2021 година минималният размер на приложението е вече 100 MB. Когато наскоро си изтеглих драйвери за моя нов принтер Brother видях, че техният размер е почти 250 MB, като и  до ден днешен си нямам представа какво е включено в този архив.

Заключение

Тестването на операционната система Windows 95 се оказа доста интересно. Много от елементите на нейния потребителски интерфейс се използват и след 25 години, а системният интерфейс изглежда познат и на съвременните потребители. От друга страна, редица стандарти и програмни библиотеки са променени и тези стари версии на операционната система на Microsoft са вече почти безполезни. Питам се, какво ли ще стане след 25 години и дали ще можем да покажем на нашите потомци как е работила нашата стара техника или те просто ще виждат съобщението „Няма връзка със сървъра“.

5 8 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
25 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари