Да сравним Чернобил, Фукушима и Три Майл Айлънд

29
5836

Изключително популярният сериал „Чернобил“ на HBO, който и сега е на първо място в класациите на IMDB, предизвика много остри полемики и хората започнаха да се интересуват от другите подобни аварии в света.

В цялата история на човечеството само два случая са определени като ядрени аварии от Ниво 7 – най-високото възможно ниво от класификацията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). По този начин МААЕ маркира събитията с огромни последствия за здравето и околната вреда.

Първата авария в Чернобилската АЕЦ се счита за най-страшната ядрена авария в света. Втора в тази своеобразна подредба е катастрофата в японската ядрена централа Фукушима, която се счита от учените за най-разрушителна. Аварията в Три Майл Айлън в САЩ бе оценена като бедствие от Ниво 5. Нека да ги сравним.

Чернобил има много повече жертви от Фукушима

Оценката на човешките загуби от ядрена катастрофа е сложна сложна и трудна задача, а научният консенсус е, че Чернобил превъзхожда другите случаи и се счита за най-вредоносната ядрена катастрофа, която светът познава. Тук няма да говорим за ядрени оръжия.

Катастрофата, която сега активно се обсъжда, благодарение на филма „Чернобил“ на HBO, е от 26 април 1986 година, когато активната зона на реактора на ЧАЕЦ се отваря и във въздуха попадат радиоактивни вещества, като всичко наоколо е силно облъчено. Тези отровни и радиоактивни пари не само замърсяват местната растителност и водоснабдяването около град Припят, но и отравят и разболяват живеещите наблизо хора, много от които по-късно умират от ракови болести.

През следващите три месеца след аварията, над 30 души умират от остра лъчева болест. Към днешен ден учените считат, че от аварията в Чернобил сериозно са пострадали десетки, а може би дори стотици хиляди хора.

Аварията на Фукушима не изглежда толкова мащабна, ако се базираме на достъпната информация. На 11 март 2011 година земетресението Тохоку и последвалите цунами доведоха до три разтопявания на реакторите и многобройни взривове на водород в реактора Фукушима Даиичи в Япония. Но в резултат от това никой не загива. Статистиките показват, че са починали около 1600 души единствено от уплаха и стрес. Това са предимно възрастни хора, които са се стресирали твърде силно по време на аварията.

Също така, въздействието върху околната среда не е толкова сериозно. Изследването на университета на щата Колорадо от 2013 година показа, че при аварията във Фукушима във въздуха са изпуснати около 520 петабекерели радиоактивен материал в сравнение с 5300 петабекерели излъчени от Чернобилската АЕЦ. Само че радиацията на Чернобил облъчи цяла Европа, а по-голямата част от радиацията на Фукушима отиде в Тихия океан.

„При Фукушима екологичните проблеми са много по-различни от тези в Чернобил“

Думите са на Клеър Корхил, специалист по изследването утилизацията на ядрените отпадъци, която е помагала в изчистването на Чернобил. Корхил каза още, че около ядрения реактор на Фукушима и досега се генерират милиони галони радиоактивна вода, която се съхранява в специални резервоари, а екипът по почистване се справя много добре.

Три Майл Айлънд не е толкова опустошителен

Чернобил и Фукушима са от съвсем друга категория в сравнение с Три Майл Айлънд, който според Корхил е „съвсем друг, с не толкова ужасен мащаб“.

Инцидентът е от 28 март 1979 година, когато срив в системата предизвиква частично разрушаване на реактора на АЕЦ в Три Майл Айлънд, недалеч от град Харисбърг, Пенсилвания. Според докладите на Световната ядрена асоциация и Колумбийския университет, това събитие не води до смърт, травми или неблагоприятни последици за здравето, въпреки че местните жители оспорват тези констатации.

На разстояние 5 мили от тази АЕЦ са живеели около 36 000 души, когато е настъпило частичното разтопяване на реактора. Корхил твърди, че е имало изхвърляне на радиоактивни газове, но само в рамките на централата, които не са успели да излязат навън. Имало е някаква опасност за работниците, но не и за обществеността.

Комисията за ядрено регулиране на САЩ съобщи, че около 2 милиона души са били облъчени в резултат от този инцидент, но това е било за съвсем кратко време и средната доза на облъчването е била по-ниска, отколкото рентгенова снимка на гръдния кош. Но евакуацията е подобна на тази в Чернобил. И при двата инцидента се образува опасна зона с размер от около 30 километра в диаметър и от тези зони домовете си са напуснали по над 100 000 души.

Представени са неоспорими доказателства, че Чернобил е най-лошият ядрен инцидент в света

Първо, да отбележим, че жителите на Три Майл Айлънд са се върнали вкъщи, но жителите на Припят – не.

И днес в Чернобил я има опасната радиоактивна зона с площ над 1500 квадратни километра, която ограничава достъпа на туристите. Там наблизо живеят едва няколко семейства, но по-голямата част от Зоната все още е силно замърсена.

Зоната около Фукушима е много по-малка – само около 200 квадратни километра. По голямата част от евакуираните 200 000 души са се завърнали по домовете си, но 43 000 души не са пожелали да се връщат.


Без съмнение аварията в Чернобил е най-ужасната и с най-много последствия. Взривът, който оголва единия блок на ЧАЕЦ и радиацията излиза навън, плюс пожарът, разпръснал силно радиоактивните частици на много километри наоколо, създават една наистина ужасна комбинация. И досега, особено около пети реактор (така е в оригинала), е възможно смъртоносно облъчване.

29
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
16 Коментари
13 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

След аварията във ,,Фукушима“ нямаше медийно затъмнение, а бързо почистване и евакуация на хора. Всичко, което правят руснаците, е калпаво, античовешко, престъпно и варварско, затова живеят в пустееща кочина. Около Мурманск се намира най-дълбоката дупка на планетата (Колски свръхдълбок сондаж). Вместо да я разучават още или да направят една ТЕЦ, рашъните са я оставили да ръждясва и да се срути, всичко руско е калпаво. Танковете са националната гордост на руснаците, защото нямат друго.

bla bla
bla bla

То вече няма как да има медийно затъмнение нали ти е ясно. А Фукушима изля такава помия в океана, че не е ясно кое е нанесло по големи щети

dsaa
dsaa

Вече зор да има… Най-малкото, че всеки ден отгоре минават минимум 10тина сателита.

Радо
Радо

Писал си се техникал, но май е само мечта да си такъв? По време на аварията в ЧАЕЦ нямаше интернет и социални мрежи – затова всичко можеше да се скрие. Не можеш да правиш сравнение на ЧАЕЦ с Фукушима относно медийното затъмнение. Колко пъти си бил в Русия за да можеш да дадеш компетентно мнение дали е кочина ала бала? Сигурен съм , че нито 1 път не си бил там. Аз не съм нито русофил нито русофоб – просто винаги търся обективната истина за нещата , който ме интересуват. А ти си един обикновен прост трол , който се… Виж още »

123
123
Мартин Добрев
Мартин Добрев

В youtube има клип на дискавъри които показва документи,че реактора е пуснат много по рано от предвиденото „да изпълнят петилетката за три години“ и не са имали време да сложат допълнителни защити и да изолират помещението с негорими материали клипа се казва [FULL] The Disaster at Chernobyl by Discovery Channel.

Technical
Technical

След аварията във ,,Фукушима“ японците са купували масово зеолит от България и са го хвърляли с чували над замърсените места, а българинът още слабо знае какво е зеолит и че в България го има в големи количества на ниски цени.

evil resident
evil resident

Ми купуват зеолит, защото замърсяването е във водата и след като „уловят“ разтворените радиоактивни йони, най-вероятно филтрират и закопават. Но може и да не филтрират, а директно да го пускат някъде на много дълбоко… Където някоя друга риба се гътва, от стрес разбира се! След 20-ина години, живот и здраве, ще се разбере като пуснат филм по HBO. ☢️

Трамкар Т8М-900М
Трамкар Т8М-900М

5 ти блок на Чернобил не съществува.

ЧететеБре
ЧететеБре

Силно казано. Пети и шести са в строеж, и докато шести е дупка в земята, то на пети конструкцията е била готова като сграда, включително тръби, стоманени врати и др., впоследствие оглозгана от мародери.

Калин
Калин

„Статистиките показват, че са починали около 1600 души единствено от уплаха и стрес.“
😀 😀 😀 😀

Козлодуйчо
Козлодуйчо

Мислех си, че японците са доста спокойни хора, особено възрастните.

Калин
Калин

Няма как, само руската радиация убива.
Дори и в Хирошима и Нагасаки са умрели най-вероятно от стрес, уплаха и страх.
😀 😀 😀

boot
boot

„Няма как, само руската радиация убива.“ – ще се сетите рано или късно. Колко народ загина в двете Световни, а колко народ изтреби Сталин и золото след него, което продължава да изтребва. При все това, че изтребва в мирно време. Хирошима и Нагазаки са тотално несравними, защото американците изтребват над 50 хил. по време на война, а „рашките“ изтребват над 20 млн. в мирно време и то от собствените си сънародници. И колкото повече народи са били под влиянието на руснаците, толкова повече за изтребвани.

Калин
Калин

Най-добре да развиваш теорийките си в някой политически сайт. 😀

Дебилиън
Дебилиън

Пети реактор ли ? Все си мисля че четвърти реактор е експлодиралия.

Ким Чен Ун
Ким Чен Ун

Нали пише- така е в оригинала- журналята и на Запад са като нашите- чули недочули.

MasterYoda
MasterYoda

Ние си мислехме, че Хирошима и Нагасаки са най-лошите ядрени катастрофи, ама щом казвате, че е Чернобил…
Между другото, че през 60-те американците решават да снимат филма The Conqueror на бивш ядрен изпитателен полигон. В резултат, за няколко години умира половината снимачен екип, което е повече от жертвите в Чернобил, ама това малко разваля статистиката и не е за политически коректно да се споменава.

Виво
Виво

Как сравнявате Фукушима като данните за нея са СЕКРЕТНИ все още?
А за Три Майл Айлънд дали са верни данните

gotqn
gotqn

Добре, но момчета има ли значение кой се е осрал повече? Американците са пуснали бомби, японците ще им е обица на ухото – те поне се учат от грешките си. Руснаците са сгазили лука, факт. Причините са различни, последствия са за обикновените хора. Лайната на единия не омолажават тези на другия. Хора са страдали и страдат, не се подлъгвайте по такива статии да пишете глупости, които обиждат засегнатите.

115
115

Ами има значение, сериала е пропаганда. Един вид – и ние сме се насрали, ама руснаците са се омазали повече

gotqn
gotqn

Ще ти го обясня по друг начин, явно не ме разбираш. Ако си убил човек, виновен ли си ако друг е убил десет човека? И роднините на твоята жертва по-малко ли имат право да страдат от тези на другите?

dsaa
dsaa

Абе тоя сериал ви изхранва вече няколко месеца, дано сте написали на НВО едно благодарствено писмо.