Двама ученика от американския щат Илинойс са завели дело срещу Google заради нерегламентирано събиране на гласови и лицеви отпечатъци, както и друга лична информация от страна на компанията, предава CNET. Двете деца са завели делото чрез своя баща Клинтън Фаруел.

В изложения иск се припомня, че Google са „превзели“ началните и средните училища в страната с разпространението на лаптопите на компанията Chromebook, като повечето от тях идват с предварително инсталирана софтуерната платформа G Suite for Education, която включва специални версии за ученици на Gmail, Calendar, Drive, Docs, Sheets и други приложения на Google. Едно от изискванията за използването тези приложения е децата да кажат нещо, за да може системата да запише гласа им и да погледнат в камерата на лаптопа, за да бъдат сканирани лицата им. По данни на внесените в съда материали се припомня също така, че над половината от учениците в САЩ използват образователните продукти на Google, като една немалка част от тях са под 13-годишна възраст.

Въпросното дело идва от Илинойс неслучайно – щатът има едни от най-строгите закони в САЩ по отношение запазването на поверителността. В щата действа специален закон за събирането на биометрична информация, която изисква от частни страни, каквито са Google, да получат информирано съгласие преди да събират подобен род данни. Според иска, заведен от Фаруел, Google нарушават закона за биометричните данни, както и друг закон – този, който защитава поверителността на децата онлайн. Той изисква от сайтовете и онлайн услугите да разкриват надлежно начините, по които събират и обработват данните, както и да получат изрично разрешение за това от страна на родителите за своите действия, когато става дума за деца под 13-годишна възраст. Според заведеното дело, Google също така незаконно създават, събират, запазват и използват данните на децата, сред които се включват

физическо местоположение, уебсайтовете, които посещават, всяка фраза, която търсят с помощта на търсачката на Google (и резутатите, на които кликат), видеоклиповете, които гледат в YouTube, списъка с лични контакти, запис на гласа им, запазени пароли и друга поведенческа информация – всичко това без да е взето информирано съгласие от родителя.

Това, за което се настоява в иска е компанията да спре да събира информацията и да изтрие всички данни, които досега е събрала. Освен това, ищците търсят по $5000 обезщетение на ученик за „преднамереното нарушаване“ на правилата и по $1000 за всеки за „небрежност“ при спазването на разпоредбите.

През февруари подобно дело беше заведено в друг американски щат – Ню Мексико, от страна на местния главен прокурор Хектор Балдерас. Компанията беше вече осъдена успешно за нерегламентирано събиране на лична информация от деца и нарушаване на специалния закон COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act). През септември миналата години, Федералната търговска комисия на САЩ глоби компанията със $170 милиона за използването на лични данни на непълнолетни и таргетирането им с онлайн реклама.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари