Два китайски сателита се срещнаха в орбита

2
30

Голям успех отбеляза космическата програма на Китай. Специалистите от най-многолюдната държава в света успяха да постигнат контролирано приближаване на два от изследователските си сателити, като дори се твърди, че те са се докоснали, макар че това не може да бъде доказано, съобщава New Scientist. Сателитите са се срещнали на 600 километра височина над планетата Земя. С подобен успех досега можеха да се похвалят само американците, което прави постижението още по-значимо.

Пресичането на орбитите на безпилотни космически апарати е изключително трудна задача. Усъвършенстването на боравенето с дистанционно управляеми машини в Космоса е важно, защото закарването на хора до определени места в орбита е много по-скъпо и трудно.

Срещата на двата сателита не беше предварително обявена от китайците. Тя може би е част от планирането на нова космическа станция. В орбита около Земята лети само една такава и това е Международната космическа станция, която се управлява от руснаците и американците.

Според данни съобщени от американската армия сателит с кодовото наименование SJ-12 е предприел множество маневри, които са го вкарали в еднаква орбита с друг сателит, обозначен като SJ-06F. Срещата е станала на 19 август и няма как да е предизвикана по естествени причини, сред които може да бъде земното притегляне.

Умението да се постигат близки срещи на дистанционно управляеми обекти в Космоса е много ценно, защото може да позволи евтиното почистване на боклук от слънчевите панели, извършването на други поправки и дори строежа на орбитални станции. До момента тези дейности се извършват главно от хора.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари