Два нови законодателни акта на ЕС ще регулират дейността на големите технологични компании

1
206

Докато американските прокурори засилват антитръстовите дела срещу големите технологични компании, Европейският съюз подготвя собствената си вълна от антитръстови дела. На 15 декември ЕС официално започна да разглежда Закона за цифровите пазари, който ще даде на регулаторите нова сила, с която да се стремят към елиминиране на антиконкурентните практики на цифровите платформи.

Някои регламенти имат за цел да забранят на компаниите несправедливи тактики, като например да предоставят приоритет на собствените си продукти в платформите, които се поддържат (👀 Google и Apple) или да използват непублични данни, събрани от трети търговски страни, които са техни клиенти, за да се информират за техните продуктови линии и маркетингови решения (👀 Amazon). Очаква се обаче корпоративните адвокати на фирмите вероятно ще се противопоставят и ще оспорват новите закони, което отсега кара някои да смятат, че новите законови разпоредби няма да доведат до фундаментални промени в работата на най-мощните онлайн платформи в света. Именно това е причината, която привлича всички погледи към американските съдилища, които също провеждат антимонополна кампания срещу технологичните гиганти.

Компаниите, които нарушават предложените европейски правила, ще бъдат изправени пред ескалиращи глоби и административно принуждаване от страна на регулаторите за преструктуриране на бизнеса в Европа. Според Bloomberg законите официално ще определят кои ще бъдат институциите, които ще следят за приходите, броя на потребителите и доминирането на компаниите върху единния европейски пазар, като това ще призова регулаторите редовно да разглеждат и актуализират списъка. Това звучи сериозно, но подобни ходове на ЕС далеч не са новост. Европейските регулатори вече имат правомощия да преструктурират компании в отговор на антитръстови опасения, но досега нямаме случай, при който тази юридически уредена възможност да е била използвана.

„Идеята за преструктуриране е напълно чужда на европейците, защото, разбира се, ЕС се притеснява, че това са големи американски компании, при които реално не могат да бъдат задействани глобални промени“, заяви антимонополният адвокат Кристина Кафара, която оглавява европейското крило на конкуренцията на консултантската агенция Charles River Associates. С други думи, реорганизацията на компаниите зависи от американците.

Досега глобите от милиарди долари не успяха да променят бизнес моделите на големите технологични компании. Европейските съдилища вече са глобили Google с близо 10 милиарда долара в три отделни антитръстови дела. Съдебните искове оспориха доминирането на Google в сферата на дигиталната реклама, както и практиката на компанията да издига собствения си инструмент за пазаруване в резултатите от търсенето и сделките, сключени с производителите на смартфони, за да инсталира операционната система Android на почти всички устройства, които не са на Apple. Компанията все още не е променила по същество нито една от тези практики.

„Огромните глоби не са променили и няма да променят в структурно отношение на компаниите“, казва Мишел Мигър, старши научен сътрудник в Университетския колеж в Лондон, който е работил с национални регулатори и частни фирми по разработването на различни антитръстови законодателства. „И в крайна сметка, могат да настъпят промени в компаниите, ако бъде променен баланса на силите.“

И Кафара, и Мигър са съгласни, че начинът, по който големите технологични компании оперират, може да се промени и повлия с достатъчно антитръстови дела в САЩ, където са базирани най-големите технологични гиганти. Американските прокурори наскоро заведоха две дела срещу Google и Facebook, като се очаква да бъдат заведени и нови процеси през следващите няколко седмици, според информация от Wall Street Journal.

„Винаги има геополитическа трудност при това Европа да е водеща в антимонополните битки, защото няма европейски технологични гиганти – всички компании, които оперират на територията на стария континент и злоупотребяват с пазарните си позиции, са базирани зад океана. Полезно е сега, когато САЩ се събуждат за всичко това, защото ще позволят на комисията да бъде по-силна, отколкото би била, ако в родната страна на тези компании не се случваха същите разследвания и промени“, казва Мигър.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари